friidrott, finnkampen

Svenska damer favoriter på Ullevi

Bengt Skötts analys: Kraftfull seger för Sverige på damsidan. Och lika suverän vinst för Finland på herrsidan. Så lyder tipsen inför helgens Finnkamp.

Sveriges damer är favorittippade till att vinna Finnkampen för nionde året i rad. "Papperslandskampen", så här på förhand, talar om 38 poängs seger för Emma Green med flera.

På herrsidan är övertaget precis lika stort för Finland.

På papperet, utifrån årsbästa-noteringarna, blir det 38 poängs vinst för finländarna. Och i så fall finländsk seger för femte året i följd.

I fjol i Helsingfors vann Sveriges damer med 12 poäng. Finlands herrar segrade med 23 poängs marginal.

Svenska profiler som tyvärr missar Finnkampen är Jesper Fritz i stavhopp, Mattias Claesson på 800 m, Magnus Arvidsson i spjut och - sedan länge - Carolina Klüft i längdhopp.

Men det finns många attraktioner:

  • Christian Olsson är, individuellt sett, det mest spännande namnet i Finnkampen. Han tävlar i tresteg på söndag, i en av de sista grenarna. Olsson gör comeback efter att ha avstått från VM i Berlin.
  • Johan Wissman kommer att springa både 200 och 400 meter, samt förmodligen även i den avslutande långa stafetten. Han har fått krafterna tillbaka efter den sjukdom som sänkte honom under VM.
  • Linus Thörnblad var bäste svensk i VM med sin femteplats i höjdhopp. Nu gäller det att rycka med sig de övriga svenskarna i en gren där Finland totalt sett ser starkare ut.
  • Emma Green blev VM-sjua, stannade då på SM-resultatet 1,96 - men kanske tar hon ett nytt kliv mot 2,00 inför hemmapublik på Ullevi.
  • Nicklas Wiberg gjorde succé i VM:s tiokamp där han slutade sjua på svenskt rekord. I Finnkampen hoppar han bara längd. Men han är ju en strålande reserv i många andra grenar.
  • Alhaji Jeng i stavhopp kommer att få en tuff kubbning mot två finländare, Eemeli Salomäki och Vesa Rantanen.
  • En underskattad profil är Lena Berntsson som är favorit till seger i tre (3) grenar: 100 och 200 meter, samt den korta stafetten.

För Finland saknas framför allt spjutstjärnan Tero Pitkämäki, men det lär ändå bli maximala 16-6 till Finland i spjut - ja faktiskt i alla kastgrenar på herrsidan.

Maxpoäng för Sverige kan det mycket väl bli på 400 meter och 5 000 meter på damsidan. Och i herrkampen finns bästa chansen på 200 meter.


Bengt Skött
bengt.skott@sr.se