Kalmar län

Dyrt vaccinera egna personalen

Företagshälsovården försöker sko sig på den nya influensan, den kritiken kommer nu från flera kommuner i länet, bland annat Emmaboda. 320 kronor per vaccinering ville företagshälsovården Sensia Hälsa AB ha för att vaccinera kommunens anställda.

Igår, onsdag, stod det klart att det är kommunerna som ska stå för personalkostnaderna när skolelever, omsorgstagare och den egna personalen ska få sina sprutor mot den nya influensan i höst.

Till största delen kommer kommunerna att lösa det hela med egen personal, som skolsköterskor och redan befintlig medicinsk personal inom omsorgen. Men när det kommer till den egna personalen, de kommunanställda, så kan man behöva hjälp. Därför har flera kommuner varit i kontakt med företagshälsovården, ett privatägt alternativ.

Men efter den första kontakten så ryter nu flera kommuner till och menar att företagshälsan försöker sko sig ekonomiskt på influensan och tjäna onödigt mycket pengar på den ansträngda situation som väntas slå till under hösten.

Upprörande prislapp

Kommunchefen i Emmaboda kommun, Claes Lewander, är en av de som haft kontakt med företagshälsan Sensia Hälsa AB och prislappen han fick gjorde honom upprörd.

Det första prisförslaget från Sensia Hälsa AB, som i den södra länsdelen har kontakt med Mörbylånga, Nybro, Torsås och Emmaboda kommuner, var 320 kronor per vaccination. Dessutom ville man ta ut en avgift på 1900 kronor per vaccinationstillfälle. Det innebär att om två sköterskor åker ut och vaccinerar 80 personer, skulle det kosta kommunen och skattebetalarna 16 700 kronor i personalkostnader för två timmars jobb. Om kommunens egna sköterskor skulle göra detsamma så skulle den prislappen landa på en dryg tusenlapp - en skillnad på över 15 000 kronor.

Olika i olika delar av länet

- Ett snabbt överslag som vi gjorde i huvudet när vi fick prislappen var att det skulle kosta Emmaboda kommun 300 000 kronor. Vi kommer att kunna lösa det med betydligt lägre kostnader med eller utan företagshälsovården, säger Emmabodas kommunchef Claes Lewander.

Men Företagshälsovården Sensia AB:s första prisförslag är långt ifrån detsamma i hela länet, samma bolag har lämnat en offert till Hultsfreds kommun. Där skulle vaccineringen av deras 1700 anställda kosta 75000 kronor, alltså drygt 45 kronor per person, långt ifrån de 320 som man ville ha av Emmaboda.

Ordföranden i Sensia Hälsa AB, Anders Lindgren, vill inte diskuttera bolagets prissättning men säger att prislappen till Emmaboda kommun inte är fastslagen utan att priset på 320 kronor per vaccination var ett sätt att beskriva för kommunerna att företagshälsan och aktiebolaget måste ta ut en viss kostnad för vaccineringen.

Priset förhandlingsbart

Priset ska förhandlas, men vad som är rimligt vill han inte gå närmare in på. Priser är inget man talar utåt om, det skulle kunna skada konkurrenssituationen. Det handlar ju trots allt om ett Aktiebolag som är beroende av sina intäkter.

Men kommunchefen i Emmaboda, Claes Lewander, har svårt att se varför bolaget ska ha så mycket betalt. För det handlar trots allt om en prisskillnad på drygt 15 000 kronor för två timmars arbete om företagshälsan vaccinerar jämfört med om kommunens egna sköterskor skulle göra det.

- Det här var någon slags första försök av företagshälsovården att dra affärsnytta av den här situationen. Det här är en stor påfrestning på hela samhället och den offentliga sektorn och här måste vi alla hjälpas åt och se det mindre som affärsmöjligheter och mer som ett samhällsansvar, säger han.

Sandra Skeppar
sandra.skeppar@sr.se