Vadstena

Tågen blir kvar - bara de inte syns

Hyresnämnden har beslutat att järnvägsföreningen i Vadstena inte behöver flytta sina tåg innan måndag, som tidigare sagts. Tågen måste dock vara parkerade i lokstallarna i Vadstena och Aska, en bit utanför staden.

I över ett år har järnvägsföreningen kämpat mot kommunen för att häva uppsägningen av sitt arrendekontrakt för järnvägsområdet i Vadstena. Enligt ett tidigare beslut i hyresnämnden skulle föreningen egentligen vara helt borta på måndag men i dag blev beslutet att förenignen får vara kvar - bara man inte syns.

Kommunen har tidigare sagt att man gärna skulle bygga bostäder på området.

Men efter att en privat aktör visat intresse för att bygga vidare på järnvägen söderut och nu senast när en utredning beställd av länsstyrelsen föreslog att man ska byggnadsminnesmärka området fick tågentusiasterna i Vadstena nytt hopp om fortsatt järnvägstrafik. För om området byggnadsminnesmärks får man inte riva järnvägsområdet.

Kommunalrådet Tommy Palmqvist (S) säger till Sveriges Radio Östergötland att kommunen i princip inte har något emot att området bevaras, bara staten står för pengarna för att rusta området.

Men pengar anser järnvägsföreninges kassör Christer Brimalm i nuläget inte är något problem:

- Det finnas ju privata intressenter som vill gå in med pengar, så jag tycker man ska titta på den möjligheten, säger Christer Brimalm.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se