Sju av tio vill vaccinera sig

Drygt sju av tio svenskar tänker vaccinera sig mot den så kallade svininfluensan. Det visar en opinionsundersökning som Socialstyrelsen har gjort.

Drygt 7 av10 tillfrågade tänker alltså vacinera sig, å trots att alltså nästan 3 av 10 tillfrågade svenskar INTE har för avsikt att ta något svininfluensa-vaccin, är Smittskyddsinstitutets chef, Johan Carlsson inte så bekymrad över det.

- Dels har de riktiga informationskampanjerna inte kommit igång än, dels gjordes undersökningen innan det stod klart att alla svenskar kommer få gratis vaccin, säger han.

Att vaccinera sig är alltså det bästa folk kan göra för å minska smittspridningen och den som ändå blir sjuk ska enligt Johan Carlsson helt enkelt stanna hemma.

Frågan hur mycket det skulle hjälpa om karensdagen i sjukförsäkringen slopades är svårare att svara på, det handlar nog i första hand om att alla tar sitt personliga ansvar säger han.

Som Radio Stockholm kunnat berätta under dagen har bland andra Huddinge kommun funderingar på att slopa karensdagen för att hindra smittspridning, medan Stockholms läns landsting inte har några såna planer.

Och det kan onekligen bli något som förvärrar situationen.

- Självklart ska den som blir sjuk inte gå till jobbet, men för många blir det säkert kännbart att tvingas vara hemma utan lön, säger Claes Trädgårdh på Arbetsmiljöverket