p3 nyheter

Ingen mer "bank" på nätet

Man ska inte längre få registrera vilken internetadress som helst i Sverige, i alla fall om den innehåller bokstäver b, a, n och k efter varandra.

Post- och Telestyrelsen har bestämt att alla som vill ha en .se-adress som innehåller ordet "bank" måste få det prövat först.

Det är bankbranschen, med Handelsbanken i spetsen, som har varit på PTS om att få ordet bank skyddat.

– Bank kan vara Bankeryd, blodbank, det kan vara vad som helst. Det går för långt att spärra all registrering av b a n k i domännamn, säger Danny Aerts som är VD på stiftelsen .Se

Stiftelsen .Se är de som delar ut de svenska domännamnen, alltså internetadresserna. Om PTS får som de vill så är det också stiftelsen som hålla koll så att ingen försöker fuska till sig ett dommännamn som innehåller ordet bank. Och det vill .Se inte göra:

– Det handlar i grund och botten om att vi inte vill att vi som organisation ska bli en domstol. Att vi inte ska tyckta till vad som är okej eller inte, säger Danny Aerts.

Post- och Telestyrelsens argument för att skydda ordet bank är att folk inte ska bli lurade av bedragare som registrerar något som låter som en bankadress, fast det inte är det. Just ordet bank är också till viss del skyddat i banklagen - det är bara banker som får kalla sig för "bank".

– Det är väldigt viktigt att ordet bank inte kan användas på ett vilseledande sätt, säger Anders Johanson som är avdelningschef på PTS.

Det är bankbranschen, med Handelsbanken i spetsen, som har varit på PTS om att få ordet bank skyddat och nu har de alltså fått som de ville.

Men vilket ord blir det nästa gång? Patrik Fältström, regeringens IT-rådgivare, tror att "bank" inte är det sista.

– Absolut kan det bli fler, det som ligger närmast till hands är olika typer av varumärken som finns, säger han.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se