Smycken för miljoner hittade i UD:s arkiv

Utrikesdepartementet har hittat föremål värda minst 20 miljoner kronor i sitt eget arkiv, där de legat ända sedan 1918. Det handlar om olika juvelförsedda smycken som tillhört den ryska tsarfamiljen och som lämnades över till den svenska ambassaden i S:t Petersburg i samband med den ryska revolutionen.

Det var när UD skulle flytta sitt arkiv förra året som man hittade föremålen som i dag beräknas vara värda över 20 miljoner kronor.

Sammanlagt består fyndet av ett sextiotal cigarettetuier och manschettknappar i guld, silver och ädelstenar, av märkena Fabergé och Bolin. Krister Wahlbäck på UD är den som utrett var föremålen kom ifrån.

– Vi fann ett stort antal värdeföremål som hade deponerats, som det hette, på Sveriges dåvarande legation i Petrograd i november 1918 av ett ombud för storfurstinnan Maria Pavlovna den äldre, säger Krister Wahlbäck.

Maria Pavlovna den äldre var den siste tsarens ingifta faster och dog i exil i Frankrike 1920 utan att ha hunnit underrätta sin familj om föremålen som smugglades till Sverige.

De låg sedan bortglömda i UD:s arkiv i över 90 år. Vid ett par tillfällen har de hittats, men av säkerhetsskäl och rädsla att skada Sveriges förbindelser med Sovjetunionen fick de ligga kvar.

Men nu har UD lämnat tillbaka skatten till familjen Romanov som är tsarfamiljens släktingar, och senare i höst auktioneras några av föremålen ut på auktionsbyrån Sotheby's i London.

Cronje Fan Vallghem är värderingsman på Uppsala auktionskammare och tror att intresset kommer att vara stort.

– Ryssland och ryska tsarfamiljen, det är lite saga över det hela med tanke på att en hel familj mer eller mindre utplånades. Det enda som påminner om deras existens är de här föremålen som finns, säger han.

Malena Wåhlin
malena.wahlin@sr.se