Fuglesangs rymdresa skjuts upp igen

Uppdaterad: 21:06
Rymdfärjan som ska föra Christer Fuglesang upp i rymden har ännu en gång fått ställas in. Och nu börjar tiden rinna ut för möjligheten att skjuta upp rymdfärjan den här månaden.

Motgångarna hopar sig den amerikanska rymdstyrelsen NASA och försöket att få upp rymdfärjan Discovery i rymden. NASA har nu för tredje gången den här veckan tvingats flytta fram tidpunkten för uppskjutningen.

Den här gången är starten fram flyttad knappt 24 timmar till 5,59 på lördagsmorgonen svensk tid. Första uppskjutningen var tänkt i tisdags morse, men då kom dåligt väder emellan.

Enligt de uppgifter som kommit ut handlar det om samma tekniska fel som stoppade uppskjutningen i onsdags morse, en ventil till bränsletanken där instrumenten inte visade om ventilen var stängd. Och teknikerna behöver nu mer tid för att utreda problemet.

Discovery är tänkt att docka vid den internationella rymdstationen ISS för att där föra över förnödenheter och vetenskaplig utrustning.

Christer Fuglesang och hans astronautkolleger ska också utföra underhållsarbeten på ISS och Fuglesang ska göra två rymdpromenader.

Men tiden börjar nu rinna ut för projektet. Om Discovery inte skjutits upp senast på söndag måste NASA flytta fram allt till mitten av oktober.

Sören Granath, New York
soren.granath@sr.se