Örebro

ÖBO planerar 2 000 nya lägenheter

Det stora behovet av nya bostäder i Örebro gör nu att den politiska ledningen i Örebro kan tänka sig att låta kommunala ÖBO växa. Detta trots att de tidigare jobbat för att göra ÖBO mindre.

- Det kommer hit nya människor till Örebro. Örebro måste fortsätta utvecklas. ÖBO är en stor aktör på bostadsmarknaden och vi måste fortsätta ta vårt ansvar för att örebroarna ska ha bra bostäder, säger Bo Westerling, moderat och ordförande för ÖBO:s styrelse.

Som SR Örebro rapporterat tidigare hotas Örebro av bostadsbrist om inte lägenhetsbyggandet tar fart. Och de kommande åren väntas behovet av nya lägenheter vara fortsatt stort i Örebro på grund av inflyttningen.
ÖBO tar därför fram planer för att kunna bygga 2 000 lägenheter de närmaste fem åren, om inte privata aktörer börjar bygga i mycket större utsträckning än i dag.
Det här är mycket stora byggplaner för ÖBO som brukar bygga 60 lägenheter om året, och i år bara bygger 16.

Örebros styrande politiker har tidigare jobbat för att minska ÖBO som i dag helt dominerar hyresmarknaden i Örebro. Men planerna på att sälja ut omkring 1 500 lägenheter är fortfarande bara planer. Och Bo Westerling säger nu att det kan bli nödvändigt att bygga i större utsträckning än man lyckas sälja.

- Som utgångspunkt tycker jag att ÖBO är för stort, det är för dominerande på hyresmarknaden. Men å andra sidan har vi en reell situation att ta hänsyn till.

Men kan man säga att en hotande bostadsbrist gör att du är beredd att tumma på ideologin när det gäller ÖBO:s storlek?

- Ja, du kan möjligtvis uttrycka det på det sättet, och svaret blir att hamnar vi i en sådan situation måste vi ta vårt ansvar, säger Bo Westerling.

Reporter
Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sr.se