Nya tider för Moras gamla

Nu ska de gamla i Moras utkanter och byar få ta del av roliga aktiviteter, samtidigt som de gamla på en del av kommunens äldreboenden inte får lika mycket som tidigare.

Det är ett slags avskedskalas på Spanskgården i Mora, ett av de äldreboenden där man från och med idag inte längre får underhållning eller aktiviteter fem dagar i veckan. Det blir lite färre, men i gengäld får alla gamla som har hemtjänst del av aktiviteter, detta i den nya satsning som börjar nästa vecka berättar Lena Broman.

- För dem så blir det här ett lyft, och det finns fina lokaler ute i byarna också som bystugor och liknande. Det är dem som vi hoppas få använda framöver till aktiviteter.

Nytt är också att de gamla ska kunna få enskilda besök för tidningsläsning eller promenader till exempel, bland annat med hjälp av frivilliga krafter. Karin Knutsson är terapibiträde på Spanskgården idag, hon ser fram emot att jobba på ett nytt sätt.
– Jag tycker det ska bli kul, jag ser positivt på det nya.

Att kommunen kan göra den här satsningen och samtidigt spara in pengar, det beror på att den helt finansieras av statliga pengar, så kallade stimulansbidrag. Men om drygt ett år i slutet av 2010 är dem pengarna slut.

– Sen hoppas vi att hela världsekonomin har svängt, då finns det nog pengar, säger Lena Broman projektledare för aktivitetssamordnarna i Mora.

Agneta Iderot
agneta.iderot@sr.se