Just nu

Sundsvall

Apatisk pojke utvisades

Fjortonåriga Daniel Radosavljevic har de senaste två åren glidit allt djupare in i ett apatiskt tillstånd. Idag utvisades han tillsammans med sin familj till Serbien.

Det trots att läkaren Staffan Mjönes i går intygade att en utvisning skulle förvärra pojkens hälsa.

– Tillståndet riskerar att förvärras om han skickas åter till ursprungslandet, säger Staffan Mjönes.

Fjortonåriga Daniel Radosavljevic har de senaste två åren glidit allt djupare in i ett apatiskt tillstånd. Han har vare sig pratat eller ätit utan har tillbringat hela dygnet i sängen, berättar hans föräldrar. Det är flera månader sedan han pratade, han måste matas och bärs med jämna mellanrum till toaletten.

Idag utvisades han tillsammans med sin familj till Serbien, ett land där han bara levt en enda månad. Daniel och hans familjer är romer och har som sådana skickats runt från land till land och ingenstans har de fått stanna. Daniels pappa Predrag är förtvivlad.

– I Serbien betraktas romer som tredje klassens medborgare och där har vi inga rättigheter, säger han.

Som romer har familjen flyttat över hela Europa. Daniels lillebror Davis som är 11 år talar fem språk som en följd av alla länder familjen bott i. I Serbien betraktas romer som tredje klassens medborgare och där har familjen bara varit en månad de senaste 20 åren berättar Predrag Radosavljevic.

Birgitta Krona från Sundsvalls asylkommitté är starkt kritisk till migrationsverkets agerande eftersom inga förberedelser har gjorts för att ta emot familjen i Serbien.

Migrationsminister Tobias Billström sa vid sitt besök i Sundsvall i veckan att Sverige ska respektera FN:s barnkonvention men att sjukdom inte är någon anledning att få stanna i Sverige. En snabb beslutsprocess och ett snabbt verkställande underlättar för apatiska barn, menar han.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se