Nyköping

Livsfarliga läkemedel stulna

Livsfarliga läkemedel har enligt landstinget stulits på Nyköpings lasarett inatt. Inbrottet upptäcktes av personal på centraloperationen på lasarettet i morse. Någon har brutit upp dörrar till ett läkemedelsförråd och stulit läkemedel som används i samband med operationer.

Elisabet Lundevall, verksamhetschef vid anestesikliniken på Nyköpings lasarett, vill därför varna personer som på något sätt kan komma i kontakt med de stulna läkemedlen, eftersom flera av dem är direkt livsfarliga, bland annat läkemedlet Celocurin, ett muskelavslappnande medel.

Hon kan i nuläget inte säga hur stora mängder läkemedel som har försvunnit, men det rör sig om mer än några enstaka ampuller.

– Det är flera olika typer av läkemedel som vi använder i samband med narkoser, säger Elisabet Lundevall. Det handlar bland annat om muskelavslappnande medel, som till exempel gör att man slutar andas. I fel händer är de mycket farliga.

Finns det några brister i säkerheten om det går att få tag på de här livsfarliga läkemedlen?

– Nej, vi förvarar dem på ett sådant sätt som det är bestämt att de ska förvaras. De ska vara inlåsta om det inte finns personal som arbetar med dem. Men vi kommer naturligtvis att se över om det finns brister.

Vad kan det finnas för motiv till att stjäla just de här läkemedlen?

– Det har jag svårt att svara på, men okunskap i kombination med att det finns läkemedel som är attraktiva inom missbrukskretsar.