Varberg

Anmäld läkare bröt inte mot lagen

Läkaren på Sjukhuset i Varberg som gick in i en patientjournal bröt inte mot lagen. Det säger åklagaren Sonja Pettersson Wallin som nu lagt ner förundersökningen. Trots nedlagd förundersökning ger nu landstingsstyrelsens ordförande Mats Eriksson sitt fulla stöd till Kristina Wallentin, som polisanmälde.

Åklagaren la i går ner förundersökningen mot den läkaren som anmälts av sjukhusledningen för att hon gick in i en journal i samband med en avvikelserapport.

Läkaren hade ett legitimt syfte med att gå in i journalen eftersom hon skulle skriva en rapport, menar åklagaren.

– Jag gick igenom bestämmelserna i patientdatalagen och då fick jag klart för mig att det finns situationer då läkare har rätt att gå in i patientjournalen utan att vara behandlande läkare.

– I det här fallet hade den här läkaren fått i uppgift att skriva en avvikelserapport, säger åklagaren Sonja Pettersson Wallin.

Polisanmälan som gjordes av sjukhuschefen Kristina Wallentin har fått stor uppmärksamhet eftersom läkarföreningen på sjukhuset hela tiden hävdat att läkaren gjort rätt.

Kristina Wallentin försvarade så sent som igår polisanmälan på en presskonferens, men åklagaren bedömer alltså att inget brott begåtts.