Svenskarna köpglada under sommaren

Försäljningen i detaljhandeln överträffade alla förväntningar och steg med över fem procent i juli månad, jämfört med motsvarande period förra året. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån och Handelns utredningsinstitut.

– En fantastisk utveckling. Vi anade att det skulle landa på plus, men att det skulle bli så här starkt hade nog ingen trott. Att mitt i brinnande lågkonjunktur kunna leverera så stark statistik, det är imponerande, säger Jonas Arnberg, analytiker på Handelns utredningsinstitut.

Juli i år var en ovanligt bra månad för detaljhandeln, och trots att vi är mitt i en lågkonjunktur så ser alltså köpglädjen ut att ha ökat. Och det med så mycket som 5,4 procent, om hänsyn tas till antalet försäljningsdagar och inflationspåverkan.

Uppgången förklaras av Handelns utredningsinstitut med att räntan är rekordlåg, att många svenskar stannade hemma under semestrarna, och att konsumentförtroendet helt enkelt vänt uppåt.

Det är alla detaljhandelsbranscher, utom guldsmedshandeln, som går plus. Möbelbranschen där försäljningen minskat under en längre tid ökade nu plötsligt med nästan 18 procent. Maikki Penttinen, som är butikschef i en sängaffär i Norrköping, har märkt av uppgången.

– Tidig vår, februari, mars, då tyckte jag att det var lite tufft. Men nu har vi kommit över det.

Hur märker du att kunderna är mer köpsugna?

– De som kommer in köper. Det är inte många som gått omkring och strosat och tittat, utan de som är i butiken har man sålt till, säger Maikki Penttinen, butikschef i en sängaffär i Norrköping.

Resten av 2009 väntas också bli bra, eftersom fjolårets höst var såpass dålig, men därefter finns risk att köpkraften vänder i takt med att räntan höjs och arbetslösheten stiger.

– Vi kan hoppas att det fortsätter, men man ska nog rusta för att det också kan komma ett bakslag. Stiger räntan snabbt och kraftigt, då kan vi nog vänta oss ett 2010 som blir ganska svagt, säger Jonas Arnberg, analytiker på Handelns utredningsinstitut.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se