Karlskrona

Datasystembyte krockar med massvaccinationer

En tuff höst väntar för flera vårdcentraler i Karlskrona. Förutom den planerade massviccineringen mot svininfluensa ska journaldatasystemet bytas ut, samtidigt.

Alf Engström, primärvårdschef för vårdcentralerna Tullgården, Nättraby och Rödeby säger att man måste göra omprioriteringar för att klara av både massvaccinationerna och  bytet av journaldatasystem.

– Vi får skjuta på flera planerade besök och ha flera akuta tider under en period. Efter en treveckorsperiod tror jag att vi är uppe i ganska normal nivå igen, säger han.

Kan ta tid
Men erfarenheter från andra vårdcentraler i länet visar att det tagit betydligt längre tid.

Vårdcentralerna i Lyckeby och Jämjö fick datasystemet i början av sommaren och nu betydligt mer än tre veckor senare tar man fortfarande emot färre patienter än vad man gjorde innan bytet.

Samtidigt som Tullgårdens vårdcentral och vårdcentralerna i Rödeby och Nättraby påbörjar bytet av datasystem startar landstinget sin massvaccination mot svininfluensa av länets befolkning.

Något som förutom nya rutiner innebär mer jobb för personalen.

Kan inte skjutas upp
Ett sätt att underlätta den massiva arbetsperioden som massvaccinationen blir hade varit varit att sjuta installationen av datasystemet på framtiden. Men det kommer man inte att göra.

– Vi har väntat i flera år på att få samma system som våra sjukhus och det vore olyckligt att skjuta fram detta, säger Alf Engström.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se