Kronoberg

Polisen publicerar bilder

I onsdags började skånepolisen lägga ut bilder på misstänkta brottslingar på sin hemsida och flera andra polisdistrikt säger att de är intresserade. Kronobergspolisen har redan försökt att göra detta, men avråddes av Rikspolisstyrelsen.

I mars ville kronobergspolisen lägga ut en bild från bankrånet mot Swedbank i Lenhovda i december förra året, men Rikspolisstyrelsen avrådde då. Rättsläget var inte helt klart.

Istället för polisens hemsida så publicerades bild och ljud i olika nyhetsmedier. Men i och med att skånepolisen nu utrett frågan och anser att de kan publicera bilder under vissa förutsättningar, så hoppas också kronobergspolisen att man snart ska kunna lägga ut information på sin egen hemsida. Det berättar Robert Loeffel, som är informationsansvarig vid kronobergspolisen.

– Det känns ju frustrerande att behöva gå över ån efter vatten. Vi har en väl fungerande webb och där hör det verkligen hemma, så jag välkomnar oerhört mycket det här och vi är väldigt positiva till detta, säger Robert Loeffel.

Använder övervakningskameror
Under en kort promenad ute i samhället kan man fastna på flera olika övervakningskameror, bland annat vid bankomater och inne i vissa butiker och kronobergspolisen har tillgång till en förteckning över kameror och kan snabbt få fram bilder.

Skånepolisen har utrett frågan och har kommit fram till att man ska kunna publicera bilder om det är av väsentlig vikt för utredningen och om det aktuella brottet kan ge minst två års fängelse.

Kronobergspolisen ska ta tag i frågan
Robert Loeffel berättar att man har mängder av bilder att visa upp i olika utredningar. Och han säger att man nu ska ta tag i frågan direkt.

– Vi vill titta på rättsläget och kommer självklart att ta del av Skånes utredning. Våra jurister kommer att titta på det. Jag kan inte säga någon tidsaspekt men det blir något vi kommer att börja jobba med tämligen omgående.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se