"Viktigaste året i Moderaternas historia"

Enligt Per Schlingmann, Moderaternas partisekreterare är det här året det viktigaste i Moderaternas historia. Det sa han när han talade på Moderaternas stämma i Västerås. Ekots politiska kommentator Inger Arenander kommenterar Per Schlingmanns tal.

– Det Per Schlingmann har gjort i dag är att han har peppat delegaterna på stämman inför nästa val. Det han menar är att om ett år är det val och då har Moderaterna chansen att vinna ett val till och det är därför han talar om att det är det viktigaste i deras historia, därför att om de lyckas med det så är det en del av Moderaternas långsiktiga plan att ersätta Socialdemokraterna som statsbärande parti i Sverige. Ett framgångsval då gör det lättare att bryta Socialdemokraternas långa maktinnehav på riktigt, så att säga, säger Inger Arenander.

Under dagens tal sade Per Schlingmann att det nu är prövning för Moderaternas politik.

 – Vi hade kunnat vinna fler väljare 2006 men det var många som tvekade. Det var många som ställde sig frågan om Moderaternas förnyelse var genuin. Nu är det prövning, sade Per Schlingmann.

– Han talar om prövning, utvärdering av politiken i jämförelse med förra valet som var väldigt jämt. Och så påminde Per Schlingmann om att även detta val ser ut att bli väldigt jämt. Och att det gäller att väljarna tror på att Moderaterna verkligen vill förnya sig och nu kan man göra en prövning och se hur det gick. Om det gick bra eller inte, om man uppfyllde sina löften eller inte, säger Inger Arenander.

– Alliansregeringen har genomfört väldigt mycket av det de gick till val på. Problemet med resultatet är det som kallas utanförskap, arbetslöshet skulle minska, istället har arbetslösheten ökat och ser ut att öka ännu mer. Jag har talat med Per Schlingman om det här och frågat hur han ska förklara det för väljarna, så här sa han då:

– Det vi framförallt ska förklara för väljarna det är vad vi vill göra för nästa mandatperiod för att se till att arbetslösheten inte växer sig fast. Men jag tror att det är väldigt centralt just det här att det finns en fortsatt insikt om att det är en global kris som vi hanterar konsekvenserna av och att frågan är hur vi har hanterat konsekvenserna. Väldigt många förstår att det inte är regeringen som bär ansvar för finanskrisen. Men vi bär ansvar för att göra det vi kan för att minska de negativa effekterna och se till att arbetslösheten inte växer sig fast.

Inger Arenander i samtal med Pär Edberg