Kyrkovalet

Växjö på väg mot en enda församling

Svenska kyrkan i Växjö kan slås i hop till en enda församling. Det är svårt att värva unga personer till ansvarspositioner i Växjö stift. Men detta hoppas man kunna ändra genom att förändra organisationen inom Svenska kyrkan i Växjö

Lars Björksell är kyrkoherde i Skogslyckans församling i Växjö.

– Det är inte brist på engagemang bland unga människor, men det kan vara svårt att lova sitt engagemang för flera års tid, säger Lars Björksell, som är kyrkoherde i Skogslyckans församling i Växjö.

Svenska kyrkan i Växjö föreslår i en utredning att man ska slå i hop Växjös fem församlingar till en enda, med ett kyrkoråd. Och där versamhetsutvecklingen inom församlingen skulle ske i mindre lokala grupper, med kortare mandatperioder i stället för de fyra år som gäller i kyrkorådet.

Jakob Thulesius är 19 år och aktiv inom Västrabokyrkan i Växjö. Han tror att förslaget skulle kunna innebära att fler unga vill ta ansvar inom kyrkan.

– Det låter jättebra. Jag tror också att det är bra om man har möjlighet att engagera sig i mindre grupper och har chans att specialisera sig, säger han.

Hannah Mälarborn
hannah.malarborn@sr.se