Kidnapparen är pappa till barnen

Mer detaljer kommer nu om kidnappningsdramat i Kalifornien där en 29-årig kvinna i går kunna befrias efter en 18 år lång fångenskap. Kvinnan har fött två barn under fångenskapen. Pappa till barnen är den man som hållit henne fången.

Jaycee Dugards mamma vädjade 1991 i tv att hennes dotter skulle komma hem igen. Först i går, efter 18 år, har de kunnat återförenats.

Detaljerna kring vad som hände med Jaycee Dugard efter att hon kidnappades nära hemmet i South Lake Taho 1991 börjar nu klarna.

I tisdags såg en säkerhetsvakt vid Berkeley-universitetet i San Francisco en man med två flickor som uppträdde konstigt, de delade ut flygblad och en bakgrundskontroll visade att mannen var en tidigare sexförbrytare.

Han uppmanades att dagen efter visa upp sig hos sin övervakare. Där dök upp med de två barnen, sin fru och en kvinna han kallade Alissa men snart berättade han att hon egentligen var Jacee Dugard.

Den 58-årige mannen och hans 55-åriga fru sitter nu anhållna misstänkta för kidnappning, mannen misstänks också för våldtäkt och andra sexualbrott. Han uppges vara pappa till de två flickorna som är 11 och 15 år. Den kidnappade Jaycee Dugard är mamman.

Kvinna och flickorna hölls isolerade på parets egendom i det lilla samhället Antioch utanför San Francisco. På en bakgård bodde de i ett skjul och i tält. Barnen har aldrig gått i skola eller fått besöka en läkare.

Många frågar sig hur det kunde komma sig att inga grannar märkt något under alla år, inte ens mannens övervakare märkte något.

En granne säger till tv-kanalen ABC att 58-åringen var känd för att vara religiös fanatiker, att hon kunde höra barnen leka och att hon misstänkte att de bodde i tältet. Men hennes man hade sagt åt henne att hon skulle låta familjen vara i fred.

Sören Granath, New York
soren.granath@sr.se