Slutet närmar sig för Japans maktparti

I morgon är det parlamentsval i Japan. Allt tyder på att Liberaldemokraterna kommer att förlora efter ett i stort sett obrutet regeringsinnehav i mer än 50 år.

Valet avslutar en vecka som har visat att Japan befinner sig i en djup kris som kommer att bli värre. Men det finns de som tjänar på krisen.

– Jag öppnade det här gatuköket för tre år sen. Men det senaste året har det gått fantastiskt bra tack vare den ekonomiska krisen, säger Kensuke Maeda.

Han är 26 år och den som drar in det mesta av pengarna till sina föräldrar och sina syskon. Jag träffar honom i hans gatukök i en mörk gränd i stadsdelen Shimokitazawa i Tokyo. Grönsaker bubblar i buljong och grillspetten ligger färdiga att läggas på kolgrillen.

Japan är i kris, men det är högkonjunktur för Kensuke Maeda. Att äta lunch hos honom kostar mindre än hundra kronor. På restaurangerna här intill kostar det minst tre hundra. Så lunchsugna japaner med svångremmen åtdragen i den ekonomiska krisen väljer Kensukes gatukök istället för de restauranger som gällde när ekonomin gick bättre.

Japanerna låter sig inte luras. De vet att statens finanser är i uruselt skick. De vet att det är ytterst osäkert om de kommer att få en pension som går att leva på när det är dags. Därför sparar de allt mer och handlar allt mindre.

I veckan kom siffror som visar att deflationen är tillbaka i Japan. Priserna föll i juli med över 2 procent. Det var den femte månaden i rad med fallande priser. Nåt liknande har inte hänt sen mätningarna började för 35 år sen.

Fallande priser kan leda till en ond spiral, där företagen avskedar folk eller sänker lönerna. Och då blir det ännu värre.

I veckan kom siffror som visar att japanerna fortsätter att dra åt svångremmen och förbereda sig för det värsta. I juli föll konsumtionen med 2 procent jämfört med ett år tidigare.

I veckan meddelade bilföretaget Toyota att de skär ner biltillverkningen med 10 procent till. Ytterligare tiotusentals människor kastas ut i arbetslöshet.

Det har sagts att Japan är på väg ut ur krisen. Det är inte sant och det vet japanerna. De låter sig inte luras. Det vet Ryuichi Taguchi som säljer grönsaker, frukt och ägg i en liten matbutik i stadsdelen Shinbashi i Tokyo.

– Folk köper lika mycket eller mer av kål och rotfrukter. Men de köper mycket mindre av dyrare mat som matsutakesvamp till exempel, säger Ryuichi Taguchi.

Staffan Sonning, Tokyo
staffan.sonning@sr.se