Husockupanter i Göransgården

Före detta Göransgården i Visby har ockuperats idag. Ockupanterna skriver i ett pressmeddelande att de gör det för att det inte finns billigt åretruntboende på ön, och att det mesta som byggs är skrytbyggen som hotell och dyra bostadsrätter.

Husockupanterna skriver att när turisterna flyttar in i juni får de flytta ut och bo i garage, på vindar och soffor sen får de flytta tillbaka i augusti igen.

Göransgården var tidigare ett äldeboende. Det slutade användas när ett nytt äldreboende på A7-området blivit klart. Kommunen sålde då Göransgården till Magnus Wiman som vill bygga om det till hotell.

Efter överklaganden i flera instanser från grannarna får han nu bygga om Göransgården till hotell, men har sagt att han själv är tveksam till det eftersom det byggts flera andra hotell, och lutar nu åt att bygga om huset till bostadsrätter istället.

Tidigare idag kom även ett pressmeddelande om att ett hus i Stockholm ockuperats av en organisation som kallar sig Kommado Carl Bildt. Husockupanterna där vill ha ett hus de själva kan bestämma över utan att påverkas av kommersiella intressen.