KULTURHÖSTEN

Scenhösten rockar

Höstens dans- och performancerepertoar är full av rock´n´roll. Cecilia Djurberg har hittat en rocktrend bland premiärerna - och en eventuell gitarrbaserad provokation.

Rockmusik, och även riktigt tung rockmusik, funkar ofta väldigt bra på teatern eftersom det är en musikgenre som precis som opera gärna vältrar sig i känsloregistrens alla ytterligheter och kommer undan med texter som i andra sammanhang skulle avfärdas som pinsamt banala. Och de problem som rockmusiken hade i sin ungdom är definitivt bortblåsta, för idag tycks inga teaterchefer vara rädda att skrämma iväg sin publik med de högljudda musikval som allt oftare görs på landets teaterscener. Snarare tvärt om.

I oktober kommer brittiska Michael Clark till Dansens hus i Stockholm och hans nya verk är helt och hållet byggt på koreografens beundran av de gamla rockrävarna Iggy Pop, David Bowie och Lou Reed. Hans ambition är att hitta den perfekta dansen till den perfekta låten.
   På Malmö opera blir det förmodligen en kontrasternas kväll när koreograferna Pontus Lidberg och Jorma Uotinen skapar varsitt nytt stycke till musik av Bach respektive finska rockbandet Nightwish. Och på Göteborgsoperan kommer vi att få höra musik signerad Nick Cave i det tredelade verket In memoriam, som koreograferas av Johan Inger, Stijn Celis och Cristina Caprioli.

Om man ska försöka förutspå kulmen för den här rockiga trenden bör man sikta på Perfect Performancefestivalen i Stockholm i oktober. En festival som med sitt program kommer att rocka denna tryggt guppande skuta som Teatersverige ju ändå är, trots alla försök att skräna till det i ett eller annat musikval.
   För till Perfect Performance kommer grupper som länge varit ordentligt i ropet på den internationella festivalscenen, men som sällan eller aldrig besöker Sverige.

Nu kommer till exempel det österrikiska performancefenomenet Superamas, konstruerade helt enligt receptet "hur man skapar en rockmyt" med intelligent provokationsagenda, ett uttalat undersökande av sexualitet och ett soundtrack som domineras av den utslocknade grungegruppen Nirvana.
   Smells like teen spirit, får man förmoda.

Cecilia Djurberg
cecilia.djurberg@sr.se

 • Detta rockar på landets scener i höst
  Macbeth, regi Pontus Stenshäll, musik Simon Steensland, premiär 19 sep, Moment:teater, Stockholm
  In memoriam, premiär på Göteborgsoperan 19 september
  Arias with a twist, dockteaterdragshow, gästspel på Stockholms stadsteater
  Michael Clark company, Sverigepremiär 2 oktober på Dansens Hus, Stockholm
  Skånes Dansteater: Black Silk av Pontus Lidberg & Jorma Uotinen, premiär 10 okt, Malmö Opera
  Superamas: Big, gästspel Perfect Performance på c/o Stockholms stadsteater, 25-26 oktober
 • LÄNK: