Sverige/Namibia

Produktionsbolaget bröt mot reglerna

Sveriges Television får skarp kritik i Namibia för inspelningen av deras stora underhållningssatsning i höst, dokusåpan "Den stora resan". Produktionsbolaget som gjort inspelningen har kringgått landets regelverk för filminspelningar.

Deltagarna från folkgruppen Himba har utnyttjats och betalats med majsmjöl och småsummor pengar för att vara med i programmet. Det säger Zeka Alberto, jurist på människorättsorganisation Legal Assistance Centre, LAC. Enligt honom så var avtalet mellan produktionsbolaget och byn som medverkade ett handskrivet papper, som hade undertecknats med ett fingeravtryck.

När Zeka Alberto fick reda på att Eyeworks och SVT hade börjat inspelningen av "Den stora resan", trots att de saknade rätt tillstånd, så tog han sig upp till inspelningsplatsen, där även medarbetare från SVT fanns på plats.

När han bad om att få se på avtalet mellan bolaget och byn blev han visad ett handskrivet papper, som såg ut att ha formulerats på plats. Enligt avtalet skulle Himbafamiljerna få betalt i ett antal säckar majsmjöl, säger han, plus 50 namibiska dollar var per dag, ungefär 45 svenska kronor.

Vem från byn som hade skrivit på avtalet var omöjligt att se, säger Zeka Alberto, eftersom det hade skrivits under med ett fingeravtryck.

Enligt Zeka Alberto blev några av medlemmarna i inspelningsteamet upprörda när de fick klart för sig hur avtalet med byn såg ut, bland annat en av de ansvariga svenskarna. Men trots att Zeka Alberto bad inspelningsteamet att kontakta honom för att reda ut frågan innan de lämnade Namibia, så åkte de hem utan att höra av sig. Om de nu var så upprörda, säger Zeka Alberto, så hade de rimligtvis kontaktat mig innan de gav sig av.

Ett mail som Zeka Alberto skickade till Eyeworks efter besöket på inspelningsplatsen, med kritik och frågor kring produktionen, har han fortfarande inte fått något svar på, säger han.

Magnus Bellander
utrikesdesk.eko@sr.se