Ny regering bildas i Japan

I Japan förbereder nu vinnarna i gårdagens val, Demokratiska partiet, sig för att bilda en ny regering. Detta efter det dramatiska valresultatet där Demokratiska partiet fick över 300 av parlamentets 480 platser, och därmed besegrade partiet som styrt Japan nästan oavbrutet i mer än ett halvsekel.

Tokyoborna vaknade upp i dag efter en politisk jordbävning. Partiet som styrt i över ett halvsekel, LDP, krossades av väljarna i går. Oprövade Demokratiska partiet tar över världens näst största ekonomi.

– Jag är glad över valresultatet, säger en Tokyobo.

– Även om jag inte tror på Demokratiska partiets löfte att införa barnbidrag och ta bort vägskatter.

Och den kommande regeringen, under ledning av den 62-årige USA-utbildade ingenjören Yukio Hatoyama, står inför jätteutmaningar. Inte minst en kolossal statsskuld. Han har också lovat att försöka ta kontroll över den mäktiga byråkratin, som ofta stretat emot reformer.

Även om Demokratiska partiet vunnit en jordskredsseger verkar många bara svalt entusiastiska.

– Jag är inte exakt glad över att Hatoyama vann, men han är bättre än alternativet, ledarna för LDP, säger Sachiko Rioji.

Demokratiska partiet står något till vänster om LDP, men har varit vagt, till exempel i fråga om hur den alarmerande statsskulden ska bantas eller hur vallöftena ska finansieras.

Blivande premiärminister Hatoyama tackade väljarna för förtroendet och lovade att introducera ett nytt slags politik i Japan som är mera lyhört för vad medborgarna vill ha.

En del tror att även om Demokratiska partiet inte lyckas infria alla vallöften är gårdagens maktskifte ändå historiskt, eftersom det signalerar slutet på vad som i praktiken varit decennier av enpartistyre i Japan.

Nils Horner, Tokyo
nils.horner@sr.se