Konstfackeleven dömdes till dagsböter

Uppdaterad: 16:52
Konstfackstudenten Anna Odell dömdes i dag till 50 dagsböter för våldsamt motstånd och oredligt förfarande. Däremot friades hon på åtalspunkten falskt larm.

– Det är jättebra att det är låga böter, sedan rent principiellt så kan jag tycka att det är märkligt. Jag tror att om de på sjukhuset inte hade blivit så förbannade så hade det inte blivit någon rättegång överhuvudtaget, säger Anna Odell.

Åklagaren hade yrkat på villkorlig dom eller böter för de tre brott som Anna Odell stod åtalad för. Dessutom krävde Norra Stockholms psykiatri över 12 000 kronor i skadestånd. Men istället dömdes hon i dag alltså bara till 50 dagsböter på två av punkterna och behöver inte betala skadestånd.

Hon friades på punkten falskt larm eftersom rätten anser att hon genom att bland annat kontakta en advokat innan, gjort tillräckligt för att försäkra sig om att det inte var olagligt att genom att spela psykiskt sjuk förmå allmänheten att ringa räddningstjänst.

Däremot dömdes hon för våldsamt motstånd, för att hon sparkat och vridigt sig när hon omhändertogs av polis och vårdpersonal.

Hon dömdes också för oredligt förfarande eftersom rätten anser att det är bevisat att hon genom att spela psykiskt sjuk kostat vården åtminstone 35 kronor för två sprutor stesolid. Men advokat Lars Viklund som specialiserat sig på tryckfrihetsfrågor menar att Odell inte borde ha dömts överhuvudtaget.

Han menar att eftersom det våldsamma motståndet på bron filmades och var tänkt att användas i ett konstprojekt så borde det ha prövats av en tryckfrihetsjury istället. Dessutom menar han att det oredliga förfarandet inte var tillräckigt allvarligt.

– Här ser man att skadeståndsyrkandet ogillades och tingsrätten kom fram till att det fanns en skada på 35 kronor. Då kan man fråga sig om det här var en skada, i brottsbalkens mening och om inte åtalet borde ogillats redan av det skälet, säger Lars Viklund.

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se