Rekordmånga studenter

Över 30 000 studenter kommer att läsa i vinter på Umeå universitet. Det uppger rektorn Göran Sandberg, i skuggan av hög ungdomsarbetslöshet och en stor avgångskull från gymnasiet.

Studenterna som ska läsa vid Umeå universitet har anlänt under två veckors tid, den här veckan sker den största tillströmningen och om två veckor till är alla på plats.

På Umeå universitets utbildningar i Skellefteå ser läget bra ut inför hösten tycker områdeschefen Jörgen Markgren. Det är några enstaka platser kvar på företagarprogrammet, annars blir alla grupper fyllda säger han till P4 Västerbotten.

För Luleå tekniska universitet på samma campus så är det 30 % fler som börjar på programutbildningarna. Det program som har flest sökande per plats är Datorgrafik, där är det 82 sökande till 20 platser.

Utbildningsledaren Anna-Karin Westman berättar att eftersom det fristående kurserna startar i veckan så är de svårt att säga exakt hur det ser ut där:

– Men i våras var det 15 procent fler som sökt till distansutbildningarna.

Till yrkesutbildningarna har det varit otroligt många som sökt. 170 personer sökte till de 20 platserna som finns för att bli säkerhetschef för att nämna ett exempel.

Har du blivit antagen till någon av utbildningarna så är du garanterad bostad och just nu är det elva lediga rum enligt det kommunala bostadsbolagets hemsida.