stockholm

Konstfackselev dömd till böter

Konstnären Anna Odell fälldes av Stockholms tingsrätt och dömdes till böter för att hon spelade psykiskt sjuk i samband med ett konstprojekt i vintras. Hon dömdes för våldsamt motstånd och oredligt förfarande, och ska betala dagsböter på sammanlagt 2500 kronor.

Det var en kväll i mitten av januari som spelade Anna Odell psykiskt sjuk och hämtades på Liljeholmsbron och fördes av polis till S:t Görans sjukhus för vård. Men det hela var en del av hennes examensarbete. Hon ville återskapa en psykos som hon själv drabbades av 1995, i syfte att skapa diskussion kring behandlingen av psykiskt sjuka.

Nu döms hon för våldsamt motstånd för att ha gjort motstånd mot polis och på sjukhuset, något hon också erkänt. Hon döms också för oredligt förfarande för att hon vilselett personal att vårda henne och för det som det kostat att vårda henne, en summa som inte kunant fastställas i domen.

Men den tredje åtalspnkten falskt larm ogillas av tingsrätten eftersom rätten anser att hon genom att bland annat kontakta en advokat, gjort tillräckligt för att försäkra sig om att det hon gjorde inte var olagligt. Norra stockholms psykiatris skadeståndskrav på 12 000 kronor ogillas också. Men hon får alltså betala 50 dagsböter på 50 kronor.

Finanslandstingsrådet, moderaten Catharina Elmsäter-Svärd, välkomnar tingsrätten dom. Hon menar att den visar att det inte är acceptabelt att utnyttja sjukvårdens resurser på det sätt som Anna Odell gjort. Landstingsrådet  tycker att Odell borde betala de närmare 12 000 kronor som sjukhusvården kostade.