Influensavaccin kan komma sent

Vaccinet mot den så kallade svininfluensan kan komma för sent i förhållande till den första våg av smittspridning som har inletts i Sverige. Det säger Annika Linde, som är statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet och ansvarig för smittläget i Sverige.

– Det kan komma för sent för den första toppen. Men tittar man på Nya Zeeland så har man räknat ut att den första toppen bara omfattande en tiondel av befolkningen, det betyder att 90 procent var fortsatt oskyddade inför nästa toppar.

– Om vi vaccinerar alla kommer alla att ha åtminstone ett grundskydd också inför kommande toppar, då minskar spridningen. Det lönar sig alltså fortfarande att vaccinera sig, beslutet känns fortfarande alldeles rätt, säger Annika Linde.

Smittspridningen tog fart i förra veckan. Utvecklingen de närmaste dagarna är avgörande och det kan bli så att vi får se kulmen på svininfluensan redan om någon månad, enligt Smittskyddsinstitutet. Vid det laget har vaccineringen knappt hunnit starta.

Men det är ändå viktigt att genomföra massvaccineringen, och vaccinet hade inte kunnat komma tidigare, säger folkhälsominister Maria Larsson.

– Vi får vaccin till Sverige så fort det finns att tillgå, och vi kommer att få vaccin levererat varje vecka från och med första veckan i oktober. Innan dess finns det inget vaccin att få.

Vaccinet vi får i höst kommer alltså framför allt att skydda mot kommande vågor av svininfluensan, om de kommer. Det vet ingen säkert, men det är ett mycket troligt scenario, säger Annika Linde på Smittskyddsinstitutet.

– Nej, det vet man inte säkert. Men det har inte funnits en enda ny influensa som har givit pandemi som inte har återkommit och givit toppar.

– Jag tycker att det är intressant att redan 1889 då vi hade en stor influensaepidemi som hette Ryska snuvan skrev engelska vetenskapsmän i tidningen Lancet att ”passa på att få influensan nu, för nästa år blir den svårare”. Så det här är en mycket gammal kunskap och vi måste utgå från att det här också gäller den här influensan. Sedan kan vi ha fel, men tittar man på sannolikheten är det den korrekta planeringen att vaccinera alla, säger Annika Linde.

Mona Hambraeus
mona.hamraeus@sr.se