Baklänges till kvartsfinal

Åbo 2009-08-31

Jag mötte henne i trappan på hotellet: en kvinna i blågul landslagströja på väg till matchen. När hon skulle gå ner för trappan, vände hon på sig och gick ner baklänges.

– Är det skrock? Gör du det för att Sverige ska få turen med sig? Frågade jag nyfiket.

– Nej, svarade hon. Jag har väldigt ont i knät. Men om det hjälpte landslaget, skulle jag alltid gå så här före match.

Nu undrar jag om det trots allt inte var trolldom med i spelet och att baklängesritualen hjälpte. För hur ska vi annars förklara att Sverige lyckades ta en poäng mot England efter att ha skapat väldigt få målchanser.

Och straffen – jag säger bara: om Sverige hade fått en likadan emot sig hade den samlade presskåren på läktaren ylat om justitiemord.

Men nu blev alla nöjda. Sverige vann gruppen obesegrat. England drog den stora vinstlotten. Tredjeplatsen innebär att Albions döttrar får möta Finland här i Åbo i kvarten, och sedan segraren av Nederländerna—Frankrike i semin. Vägen till final ligger öppen.

Jag tror att Sverige slår Norge, men att Tyskland än en gång blir för svårt i semifinalen. Svenskorna har fortfarande att bevisa att de orkar spela bra i 90 minuter. För fjärde matchen i rad blev det en utmärkt halv första halvlek och en underpresterande andra.

Efter matchen stötte jag på kvinnan med landslagsdräkten på hotellet igen. Det visade sig att hon var svenska boende på Åland. Semestern tar slut nu, och hon följer inte med till Helsingfors och slutspelet.

Synd. Landslaget hade behövt hjälp av alla baklängeskonster och trolldom vi kan hitta.

Paul Zyra
paul.zyra@sr.se