Lättare för fångar att plugga på distans
Flera av Sveriges tyngsta kriminella studerar vid Uppsala Universitet på distans från fängelset. Men nu vill Kriminalvårdsstyrelsen göra det ännu lättare för fångar som vill studera på universitet.
I dag saknas bland annat Internet på många anstalter. Fångar upplever också att de motarbetas av personalen. Johan är dömd för flera allvarliga brott och sitter på Norrtäljeanstalten:
- Jag blev förvånad, trodde att det skulle vara tvärtom. Att det skulle uppskattas, säger han.
Johan sitter för ett mångårigt straff sen han deltog i den omtalade kuppen mot Nationalmuseum för några år sen. Nu pluggar han ekonomi, historia och juridik på distans.
Johan hade det svårt i början att få studera i fängelset. Han fick inte lov att använda Internet - vilket man måste göra på de flesta distanskurserna när man skriver prov.
Men nu har han ändå lyckats. Han har fått tid att plugga, men han har också fått tag i rätt kurser där skolorna inte kräver att man gör proven på Internet.
- Lyckas man få ett bra jobb på utsidan minskar risken att man återfaller i brott säger han.
Förra året var det totalt bara 90 interner i hela Sverige som studerade på högskolan. Totalt sitter 4 400 personer inlåsta i Sverige. För Johan har studierna betytt mycket. De är ett slags framtidshopp. Drömmen om att någon gång få komma ut och få ett riktigt jobb.
Markku Roitto jobbar med frågan på Kriminalvårdsmyndigheten:
- Intresset ökar. Fler som klarar av gymnasiestudierna känner att de vill börja läsa på högskolan.
Nu ska kriminalvårdsstyrelsen göra det lättare för internerna att ägna sig åt studier. I det nya programmet tänker kriminalvårdsstyrelsen bland annat göra Internet mer tillgängligt, men också utvidga samarbetet med universiteten. Så fort en intern vill studera ska han få en kontaktperson på skolan. Man vill också förändra på personalens attityder som ibland är allt för pessimistiska.
- Många tycker inte att interna ska ha högre utbildning än de själva har, säger Markku Roitto.
Kontakta reportern:
Mikael Funke