Hyresgäster vill att läget ska märkas på hyran
Inför höstens hyresförhandlingar tar Hyresgästföreningen i Stockholm ännu ett steg mot högre hyror i innerstan. Detta genom att den lägesfaktorn ska slå igenom tydligare. I en stor enkät säger 1 800 medlemmar att skillnaden mellan de högsta och lägsta hyrorna i Stockholm, som nu är 30 procent, bör vara ännu större.
– När man har uttryckt hur man uppfattar och värderar relationen mellan olika stadsdelar så säger man att man tänker sig en större spridning så att den ökar kanske 20 procent ytterligare, Tommy Berger, Institutet för bostadsforskning i Gävle.
Större skillnad på hyror
De tillfrågade är medlemmar i Hyresgästföreningen och de anser att skillnaden mellan de högsta och lägsta hyrorna i Stockholm ska var kring 50 procent.
Vid en allmän bedömning får stadsdelarna i innerstan de högsta betygen medan ytterområdet Rinkeby får lägst betyg, både av dem som bor där och av dem som inte gör det.
Innerstadsbor vill betala mer
Det är också i innerstan som den högsta betalningsviljan finns. Visserligen tycker Stockholmarna i den här enkäten att hyresnivån allmänt är tio procent för hög.
Men i Rinkeby vill åtta av tio betala mindre i hyra, medan nästan vart tredje hushåll i Vasastan och på Kungsholmen är beredda att betala mer i hyra.
Det en här rapporten ska användas i årets hyresförhandlingar. Den liknar vad den partssammansatta Hyreskommittén sa för en månad sen.
Läge större betydelse än byggnadsår
Husets läge ska ha större betydelse och inte byggnadsåret som i dag, även om enstaka innerstadshus då skulle få höja hyran med 25 procent.
Bostadsforskaren Tommy Berger tror att det tar flera år att genomföra såna här höjningar.
– Om man pratar om 10-15 procentiga förändringar som genomsnittshyror i en stadsdel så är det klart att det inte är en process som man genomför på ett år, säger Tommy Berger.
Höjningar känsliga
Men de här hyreshöjningarna i Stockholms innerstad är ytterst känsliga för Hyresgästföreningen. Kritiska medlemmar kallar detta för marknadshyror- och att föreningen gett upp mot fastighetsägarna.
– Rapporten ger en indikation på att vi ska jobba med att få en mer rättvis hyra. Det kan innebära både högre och lägre hyror, såväl i innerstan som i ytterstan, säger Elisabeth Lönngren, Hyresgästföreningens ordförande i Stockholm.
Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se