Val på gång i statskuppens Honduras

På torsdag möts USA:s utrikesminister Hillary Clinton och Honduras president Manuel Zelaya, som avsattes i en kupp den 28 juni. Mötet väntas markera en hårdare hållning från USA:s sida gentemot kuppmakarna. Samtidigt, i Honduras, har valkampanjen inför president- och kongressvalet den 29 november satt igång som om allt vore helt normalt.

– Det här ska bli de mest demokratiska valen i Honduras historia, proklamerade kuppresidenten Roberto Micheletti när valkampanjen startade för ett par dagar sen.

Det internationella samfundet har en annan uppfattning och menar att valet helt enkelt är illegitimt, eftersom den regering som arrangerar det är illegitim.

Enda möjligheten att valet ska bli internationellt erkänt är att den avsatte Manuel Zelaya först återinsätts som president. Tlls dess är den honduranska regimen paria.

Därför är det lite förvånande att många aktiva motståndare till kuppen faktiskt förespråkar ett deltagande i valet.

Flera av Zelayas anhängare inom det liberala partiet har skrivit in sig som kandidater på ett vänsterpartis lista.

Och den respekterade facklige ledaren Carlos Reyes ställer upp som oberoende presidentkandidat. Många tror att hans kampanj kan bli det lyft som motståndsrörelsen behöver. Men samtidigt kan ju ett valdeltagande också tolkas som ett erkännande av valets legitimitet, och därmed regimens.

Men också bland dem som entusiastiskt stödde kuppen har förvirringen börjat sprida sig.

Det liberala partiets presidentkandidat säger nu att han stödjer det förslag att lösa situationen som Costa Ricas president Oscar Arias har lagt fram och som accepterats av Manuel Zelaya. Samma sak sägs på ledarsidor som tidigare försvarade kuppen.

Samtidigt går det rykten om att det uppstått en spricka mellan militären och kuppresidenten Roberto Micheletti.

Folk i allmänhet längtar mest av allt efter att komma tillbaka till någon slags normalitet. Och många hoppas att mötet mellan Hillary Clinton och Manuel Zelaya på torsdag ska rymma den magiska formel som kan leda dit.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se