ARBETSLÖSHETEN

Tuffare för musiker

Det blir allt tuffare att försörja sig som musiker i Sverige. Färre fasta jobb, färre vikariat och färre produktioner gör att allt fler tvingas ge upp musikeryrket.

Arbetsmarknaden för musiker blir allt kärvare. Det är svårt att få fast jobb och ett av sätten att klara sig är att frilansa.

Mats Lindberg har frilansat som cellist i 20 år. Han har jobbat med musikteater för barn, han har hoppat in i symfoniorkestrar och spelat med artister som Christer Sjögren. Men han säger att det är stor skillnad nu mot på 90-talet.

- Det fanns fler jobb att tillgå och vi var fler som frilansade. jag håller fortfarande på men börjar fundera över om det fortfarande går. Och det är flera av dem jag jobbade med på 90-talet som sadlat om. säger Mats Lindberg.

Fredrik Dickfelt är ordförande för frilansavdelningen på SYMF, fackförbundet för orkestermusiker, och enligt honom beror det bl a på att konserthusen snålar in på vikarier och gör mindre produktioner, eftersom de har mindre pengar. Samma situation verkar råda inom populärmusikområdet.