blekinge

Moderater vill ha Wendt

Den moderata landstingsgruppen gav igår partikollegan Alexander Wendt sitt fulla förtroende. Nu kommer han att bli oppositonsråd i landstinget.

Att Wendt har partikamraternas förtroende stod klart efter en flera timmar lång sittning, där han fick svara på frågor om de ersättningar han begärt.

Efter mötet var Alexander Wendt nöjd och kunde till slut andas ut efter en nervös väntan.

Inte van vid mediebevakning
– Det känns alltid bra att ha sina medarbetares förtroende. Samtidigt är det ansträngande att vara mitt upp i en sån här mediebevakning. Jag är inte riktigt van vid det så det har varit en lärdom kan man säga, säger Alexander Wendt.

Mötet på Guö värdshus igår kväll inleddes med att Alexander Wendt med egna ord fick förklara varför han hade sökt, och tagit emot, ersättning för förlorad arbetsförtjänst. Trots att han inte haft rätt till detta enligt reglerna. Och trots att hans företag varit vilande under två år.

Skeptiskt i pausen
I den korta pausen efter Alexander Wendts svar till partikamraterna, var en av de mer tongivande moderaterna i församlingen tydligt skeptisk.

Wendt hade inte lyckats kasta nytt ljus över affären, menade skeptikern, och inte heller kommit med någon övertygande förklaring om hur han kunnat gå miste om lön i ett företag som inte var aktivt.

Tre timmar långt möte
Men efter tre timmars diskussioner verkade alla frågetecken uträtade. Landstingsgruppens vice ordförande Nina Edlund klev ut på gårdsplanen utanför Guö värdshus och förklarade kort att förtroendet för Alexander Wendt var fortsatt intakt.

– Han har förklarat hela förloppet och den förklaringen har varit både legitim och korrekt. Vi har inga som helst frågetecken, säger Nina Edlund.

Förtroendet räcker inte
Ingen annan ville prata med medierna som fanns på plats.

Men det är inte säkert att Alexander Wendt ställer upp som kandidat till jobbet som oppositionsråd inom landstinget. De övriga partierna i den borgerliga gruppen måste också känna förtroende för Wendt.

– Den frågan vill jag gärna diskutera med företrädarna för de andra partierna och det är nästa steg, säger Alexander Wendt.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se