Sápmi

Kommunerna sparar på fritidsanläggningar

I Sápmi hotar nu lågkonjukturen att spoliera ungdomars idrottsmöjligheter. Bland annat i byn Kuttainen, i nordligaste norrbotten, där politikerna lagt ner skolan, finns ett förslag att stänga ishockeyrinken, släcka elljuspåret och låsa sporthallen när Kiruna kommun ska spara.

Gösta Pounu är förälder i Kuttainen och hans framtid i byn ser dyster ut.
 - Tror att det bara är att packa ihop och flytta härifrån, säger Pounu som är upprörd över att Kuttainen drabbas så hårt när kommunen ska spara.

Pounu menar att det är barnens fritidsintresse som kommunen väljer att lägga ner.
 - Det känns fruktansvärt. Det känns som att man inte får något för kommunalskatten man betalar. Nu tar dom det sista ifrån oss, säger Gösta Pounu.

Sparkrav i kommunerna
I det flesta kommuner i Norrbotten, Västebotten och Jämtland, finns sparkrav. Men det är endast i Norrbotten som det kan resultera i nedläggningar av elljuspår, sporthallar och badhus.

I bland annat Norsjö kommun i Västerbotten, löser man sparkraven genom att minska på personalen.

I Krokoms kommun i Jämtland, berättar Mårten Suorra, idrottssamordnare, att det är mycket tack vare ideellt arbete som sporthallar, elljusspår och badhus inte stängs.

"Oförståeligt"
Tonje Haanes Rensberg är skidåkare som vann artic winter games och kommer från Funäsdalen, hon förstår sig inte på att politiker kan stänga ner elljusspår helt och hållet.

- Politiker ör ju se till vår hälsa. Se till att skapa förutsättningar för det. Jag bor i Gällivare, och det finns ju inte så många timmar på dygnet vintertid, som det är dagsljus. Utan elljusspår, ingen möjlighet att bli tävlingsåkare, säger Tonje Haanes Rensberg.

Beslut i slutet av september
Anja Taube är kultur- och fritidsförvaltningens chef i Kiruna kommun. Men hon vill inte kommentera om förslaget att stänga ner elljuspåren.

Den 23 september ska kommunen besluta i frågan.

Marit Kuhmunen
marit.kuhmunen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio