Avspänt när EU-ministrar samlas i Stockholm

När EU:s 27 utrikesministrar samlas i Stockholm på fredag för ett "informellt" tvådagarsmöte står två av världens stora konflikthärdar på dagordningen - Afghanistan och Mellanöstern. Men i övrigt hölls agendan öppen in i det sista. Och av tradition skiljer sig också det här mötet från andra EU-möten, med en lite mer avslappnad atmosfär och med färre fasta punkter.

Det är det "slipslösa" mötet där utrikesministrarna utan yttre press ska kunna avhandla de stora internationella frågorna och det har sina fördelar anser Gunilla Herolf som är forskare på Sveriges Internationella Fredsforskningsinstitut SIPRI.

-Man ska tala i enskildhet, man ska inte behöva tillkännage någon agenda innan, man ska inte behöva komma med några uttalanden efteråt, utan man ska ägna sig åt problemlösning och ta upp de frågor man känner för just i det läge som gäller då, säger SOPRI:s Gunilla Herolf.

När utrikesminister Carl Bildt på fredag bjuder in sina 26 EU-kollegor på Moderna Museet i Stockholm är det under mindre strikta former än normalt. Traditionen går tillbaka till 1974, då det dåvarande tyska ordförandeskapet anordnade ett möte i ett slott i byn Gymnich, berättar kanslirådet på UD Jonas Wendel:

- Tanken var att man kring en brasa, över en god konjak eller två, på kvällen kunna diskutera de utmaningar som man gemensamt stod inför. Och den här bras-bilden finns väl kvar, åtminstone som något slags mental förebild för ministrarna, även om Gymnich nu har blivit en stor apparat, med - som vårt fall - 100 till 150 delegater och närmare 300 journalister som väntas bevaka evenemanget. Men idealet, den här lite fredade zonen, det tillbakadragna möjligheten till diskussion. Den lever kvar.

Två av ämnena inför höstens Gymnich bestämdes tidigt. Av det så kallade "herdabrev", den inbjudan som utrikesminister Carl Bildt skickat ut till sina EU-kollegor inför mötet, framgick att Afghanistan och Mellanöstern ska tas upp. Men i övrigt ville han hålla dagordningen öppen in i det sista. För Gunilla Herolf på SIPRI är tre ämnen självklara:

- Det ena är Afghanistan, där ju situationen blir alltmer komplicerad, och man måste bestämma sig för en linje. Med vilka ska man samarbeta i Afghanistan? Med vilka medel ska man arbeta? Vi har Mellanöstern med de israeliska bosättningarna, och där har vi ju en extra komplikation när Israel har bestämt sig för att agera så kraftfullt mot Aftonbladet-artikeln. Och det tredje stora är Iran. Så där har man tre stora problem som kommer att räcka ganska långt under de här två dagarna. Och så utvidgningen.

Och just när det gäller utvidgningen, som ju var en svensk profilfråga redan under det förra ordförandeskapet 2001, så ansluter utrikesministrarna från kandidatländerna Kroatien, Makedonien och Turkiet i Stockholm på lördag.

Om Sverige kan bidra till några framsteg på det området återstår att se. Och frågan är vilken möjlighet det trots allt lilla Sverige egentligen har att påverka hela stora EU:s utrikespolitik och att sätta sitt avtryck nu när vi har chansen att sitta i förarsätet?

- Mycket av de svenska försöken ligger på att vara den goda ledaren. Att visa att ett litet land kan vara en god ordförande. Man kan också höra på svenska uttalanden att man vill gå in på just sådana frågor, som gäller EU:s effektivitet, där man ser att EU har problem med att få till saker. Så jag tror att vad kan kommer att försöka med all kraft under det här mötet och under hela ordförandeskapet är att samla EU till olika positioner, säger Gunilla Herolf.

Traditionen har varit att det här Gymnich-mötet hålls på någon mer eller mindre avskiljd plats. Nu hålls det alltså i hjärtat av Stockholm, även om man på UD understryker att Moderna Museet, där mötet ska hållas, ligger på en ö, Skeppsholmen, vilket i sig skapar en ostörd atmosfär.

Men för stockholmarna och turisterna innebär mötet begränsningar - inte minst för att Moderna museet och Arkitektmuseum, vägg i vägg håller stängt för allmänheten i, för Moderna museets del, nio dagar, fram till den 8 september.

Maria Morberg är pressekreterare på Moderna museet:

- Det är både roligt och lite tråkigt, eftersom vi behöver hålla stängt för allmänheten som ju vi är till för. Men är en statlig myndighet och vi hade inte så mycket val. Samtidigt är det roligt att det här mötet äger rum på vårt museum och att väldigt många personer får stifta bekantskap med det, inte minst press.

-Varför tror ni att de valt just den här platsen för sitt möte?

- Jag kan tänka mig att Carl Bildt tycker att det är en vacker och fin plats att vara på, en kreativ miljö som kanske kan stimulera de här samtalen, säger Maria Morberg, pressekreterare på Moderna museet.

Reportrar: Anders Ljungberg och Ingrid Forsberg.