Karlstad

Nekas ny legitimation

I över ett år har Shaffe Nazary tvingats leva utan id-kort. Det har varit en 15 månader lång kamp mot myndigheter och banker för att få en ny legitimation efter att hans gamla har slutat att gälla, en kamp som hittills varit helt resultatlös. Snart är han färdigutbildad svetsare, men vem vill anställa någon som inte kan styrka sin identitet?

När Shaffe Nazary hade varit i Sverige i ett år, och fått permanent uppehållstillstånd, så skaffade han ett id-kort på en bank i Storfors. Det gick utan problem. Problemen började först fem år senare, förra våren, när id-kortet slutade att gälla och det var dags att skaffa ett nytt. Då hade banken ändrat sina rutiner och utfärdade inte längre id-kort. Han fick alltså söka sig till andra banker, men överallt fick han samma svar: nej.

– Jag har försökt flera gånger på olika banker, med skattemyndigheten men jag har inte fått någon ny legitimation. För det krävs ett intyg från någon som kan intyga att jag är jag. En sambo, en maka, föräldrar eller barn, men som ensamstående så är det jättesvårt att skaffa en legitimation. Man har ingen chans.

Och enligt Shaffe så finns det ingen som kan uppfylla myndigheternas krav på en närstående, eller någon annan som känner honom väldigt väl.

– Jag har pratat med Migrationsverket. Jag fick visum med hjälp av mitt leg, men de har ingenting med legitimationer att göra.

Shaffe Nazary har nu varit utan legitimation i drygt ett år. Han har varit tillbaka till banken i Storfors, som nu har ändrat sina rutiner igen, och utfärdar id-kort igen. Men det hjälps inte, för hans gamla id gäller ju inte längre. Och att det är den banken som har utfärdat kortet för sex år sedan, har ingen betydelse. Banken kan inte hjälpa honom.

I somras praktiserade Shaffe Nazary i en butik i centrala Karlstad och fick för det försörjningsstöd av kommunen. Shaffe är fortfarande kund i banken, och kunde därför hämta ut pengarna med hjälp av ett bankomatkort. Men det finns andra tillfällen då det är helt nödvändigt att kunna legitimera sig. Som när man försöker ta körkort till exempel. Och i fredags var det dags för Shaffe att göra teoriprovet.

– Jag hade läst mycket men jag fick inte göra provet för jag hade ingen legitimation. Jag visade mitt afghanska pass med mitt visum stämplat i, men inspektören på Vägverket sa att de inte godkände det och att jag måste skaffa en legitimation.

Shaffe har skaffat ett nytt afghanskt pass på Afghanistans ambassad i Oslo, men det gäller alltså inte som id. Och att han hade betalat avgiften till teoriprovet, spelade naturligtvis inte heller någon roll.

Shaffe Nazary har precis påbörjat den sista terminen på en svetsutbildning på Hammarö Utbildningscenter. Om knappt tre månader går han ut och hoppas att kunna hitta ett jobb så fort som möjligt som svetsare. I Afghanistan arbetade han som gassvetsare i flera år och det är ett yrke som han tycker om och han ser fram emot att börja jobba igen. Frågan är vem som vill anställa någon som inte kan identifiera sig.

– Jag tror att det kan bli jättesvårt att söka jobb utan legitimation. För överallt kräver de att man ska visa leg.

För trots att han praktiserade i somras och fick försörjningsstöd från kommunen, och trots att han går en utbildning på Hammarö Utbildningscenter som han finansierar genom CSN-lån, så kan inte heller kommunen hjälpa honom.

Han är inne i systemet, han har permanent uppehållstillstånd, han har haft ett svenskt id som nu har gått ut, men ingen kan styrka att han är han. Inte ens hans handläggare på kommunen.

– De har sagt att de inte kan hjälpa mig och intyga vem jag är. Det är det svaret som jag har fått hela tiden. Och jag tänkte då att hur kan de betala mig försörjningsstöd, utan att veta vem jag är, men inte hjälpa mig med leg? Men det är väl bara så det är.

Laila Carlsson
laila.carlsson@sr.se