Karlshamn

Sanering av popcorn vid övning i skärgården

Igår och idag har den svenska och danska Kustbevakningen beredskapsövning tillsammans utanför Karlshamn. De övar på att sanera olja som läckt ut efter en simulerad fartygsolycka.

Alexander von Buxhoeveden jobbar som utredare på den svenska Kustbevakningen.

– Både den svenska och den danska enheten är ute vid det havererade fartyget och jobbar med att få upp oljan. Man har lagt ut länser i de fall man kan det och så är även räddningstjänsten och andra mindre enheter igång och tar hand om den olja som nått stränderna, där de stora enheterna inte kan komma in, säger han.

Popcorn som olja
Eftersom man inte kan släppa ut riktig olja har man i den årliga övningen använt sig av popcorn.

Eftersom oljan inte bryr sig om några nationsgränser är det enligt Alexander von Buxhoeveden viktigt med sådana här övningar så att det går så smidigt som möjligt den dagen det händer en olycka på riktigt.

Utsläpp i Norden
Men det är ganska ovanligt med oljekatastrofer här i närheten.

– Det händer inte så jätteofta. Senast var det ett utsläpp i Norge i somras och förra året i januari var det ett oljeutsläpp utanför Köpenhamn där vi samarbetade, säger Alexander von Buxhoeveden.

Bra beredskap
Han säger att Kustbevakningen är väl förberedd när det händer en sådan här olycka.

– Vi är beredda och det visade sig i somras utanför Norge att vi kunde samarbeta mellan länderna också. Eftersom vi har övningar kontinuerligt tycker jag att vi har en bra beredskap för det här.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se