Unik bild på galax från sidan

Europeiska sydobservatoriet, ESO, har släppt en unik ny bild på en närliggande galax som astronomer tror liknar vår egen, Vintergatan. Trots att den ligger på snedden och vi bara ser den från sidan så är det en ovanligt detaljrik bild.

Galaxen, som heter NGC 4945, är som Vintergatan en spiral med armar som lyser av hundratals miljoner stjärnor.

Men den skiner starkare i mitten och härbärgerar sannolikt ett supertungt svart hål som slukar materia och skickar gigantiska mängder av energi ut i rymden.

Vår vintergata har också ett svart hål i mitten, men vintergatans svarta hål har inte lika stor aktivitet.

Galaxen ligger bara 13 miljoner ljusår bort i Kentaurens stjärnbild. Den kan inte ses från Sverige.

Sedd från jorden ser galaxen avlång ut, men i själva verket är den en skiva som är flera gånger bredare än den är tjock, med ljusa band av stjärnor och glödande gas som virvlar runt galaxens mitt.

Bilden som ESO nu visar är gjord med hjälp av särskilda filter som isolerar ljus från väte och andra heta gaser. Med den tekniken visar bilden både mörka stoftmoln där nya stjärnor bildas, och rödaktiga gasmoln som lyses upp av nyfödda heta stjärnor.

Kambiz Fathi är astronom vid Stockholms universitet och han tycker bilden är spektakulär.

– Det var jättefint att man kunde se så mycket struktur i den här galaxen, att man kunde se stjärnbildningsområdet, man kunde helt klart se interstellärt stoft och man kunde se hur det hela är anordnat i den här galaxen. Det är en spektakulär bild för att man, genom att titta på den här galaxen från sidan, så kan man se spiralarmarna, och det är något man inte kunnat se tidigare med samma klarhet, säger Kamiz Fathi.