p3 nyheter

Vill ändra lag som stängde Pirate Bay

Uppdaterad 12:05
Förra veckan stängdes The Pirate Bay ner, efter att sajtens internetleverantör hotats med böter. Men att tvinga operatörer att stänga ner en sajt är inte okej tycker flera partier i riksdagen. Nu vill de ändra lagen.

Men Piratpartiet litar inte på att de andra partierna faktiskt gör som de säger.


Externa länkar:


– I det här fallet har man gått alldeles för långt genom hota en operatör med skadestånd. Att tysta ner en operatör, det tycker jag är skandalöst. Vi behöver se över lagen och vi behöver en ordentlig utredning, säger Camilla Lindberg, som sitter i riksdagen för Folkpartiet och är talesperson i de här frågorna.

Även Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet tycker att lagen ska ändras. Johan Linander är talesperson för Centerpartiet och sitter i justitieutskottet i riksdagen.

Frivillig väg
– Det är svårt att förklara att när det gäller barnpornografi söker vi en frivillig väg där vi inte vill ha någon censur av internet, men när det gäller upphovsrätt blir det en slag censur med hjälp av det här vitet, säger han.

För när det gäller andra brott är det upp till operatörerna att själva bestämma om man ska stänga ner sina kunder.

Bodströms förslag
Att det blivit så här beror på att riksdagen 2005 röstade igenom ett lagförslag, som den socialdemokratiske justitieministern Thomas Bodström lagt fram och som byggde på ett EG-direktiv.

– Jag har fått många frågor om The Pirate Bay och det blir samma svar som tidigare. Det är en pågående process och då får inte jag i egenskap som riksdagsledamot ens kommentera det, för då begår jag ett grundlagsbrott, säger Thomas Bodström i dag.

"Pågående rättsfall"
Inte heller Moderaterna vill kommentera hur lagen används, utan hänvisar till att det handlar om ett pågående rättsfall.

Däremot är Kristdemokraterna är tydliga med vad de tycker om nedstängningen av The Pirate Bay förra veckan. Otto von Arnold, som ansvarar för upphovsrättfrågor i partiet, säger så här:

– Domstolar ska tolka och utöva lagstiftningen.

Gjorde de rätt?

– De gjorde rätt, ja.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se