Handtvätt hindrar smittspridning

För att skydda sig mot den så kallade svininfluensan så tvättar och spritar svenskarna sina händer som aldrig förr. Men den här goda handhygienen kan också hjälpa oss i kampen mot andra sjukdomar.

Inte minst kan det här hejda spridningen av resistenta bakterier, såna som nyligen drabbade flera spädbarn på lasarettet i Västerås - barn som fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala för vård, men vars liv inte gick att rädda.

– En god handhygien, som många svenskar nu faktiskt verkar ha skärpt till sig på, det är väldigt effektivt mot spridning av det som vi kallar kontaktsmitta, där bakterier sprids via direktkontakt mellan händerna. Och det är ju så de resistenta bakterierna också sprids - genom att vi tar i varandra. Sen kan de komma in på sjukhus och där kan de orsaka sjukdom och i värsta fall dödsfall. Och det var ju det som hände nu nyligen i Västerås. Så en förbättrad handhygien kan absolut få en positiv effekt på smittspridningen av bakterier, säger Karin Tegmark Wisell är överläkare på Smittskyddsinstitutet:

De resistenta bakterier som legat bakom flera dödsfall på sjukhus under de senaste åren kommer dit via personal, patienter och besökare – som inte sällan åkt på bakterierna under en utlandsresa. Man kan bära på bakterierna i många år och föra dem vidare – utan att märka något. Att sjukhusen har bra rutiner är a och o, säger Karin Tegmark Wisell.

Men nog så viktigt är att svenskarna inte tar antibiotika i onödan eftersom det är kärnan till problemet med antibiotikaresistens - och att de goda handhygienvanorna består, säger hon.

– Alla bör tänka på det om man besöker någon på sjukhus. Där är det mycket viktigt att desinfekterar sina händer innan man tar på någon och innan man går därifrån och innan man äter något själv. Men det här med hygien får ju inte gå till överdrift. Inom en familj måste man ju kunna kramas och pussas utan att man ska sprita sig varenda gång. Så man ska tänka på det när man varit utomlands, efter toalettbesök, inför att man tar i sjuka personer och särskilt på sjukhus, säger Karin Tegmark Wisell, överläkare på Smittskyddsinstitutet.

Och när det gäller de smittade spädbarnen så har Uwe Ewald, chef för neonatalen på akademiska, tidigare sagt till Upplandsnytt att man inte sett några tecken på smittspridning här och att en mycket noggrann granskning gjorts av samtliga barn som legat på avdelningen i Uppsala samtidigt som de sjuka barnen.

Lisen Forsberg/SR Vetenskapsradion
lisen.forsberg@sr.se