Volvo LV satsar på löpande band

Efter ett tungt år med tusentals uppsägningar arbetar Volvo Lastvagnar med att effektivisera sin produktion. Och nu bygger man om fabriken för att om ett par veckor bygga bilarna på ett löpande band, som på 1980-talet ansågs omodernt.

Ledningen hoppas på bättre arbetsvillkor, ergonomi och mindre stress. Facket tror det blir precis tvärtom.

Lastbilsproduktionen är låg inne på fabriken i Tuve, det är bara ett av dom två paralella produktionslinjerna som är igång, på den andra byggs vad dom ska bli ett löpande band.

Från att arbetslagen tidigare jobbat med ett fast chassi, ska nu produktionen långsamt åka framåt, på det sättet får montörerna närmare till verktygen och delarna som finns längs vägen.

Det blir effektivare men enligt Metalls gruppordförande Dennis Olsson blir arbetsmiljön sämre när mer tid går åt till krävande montering:

– Man måste utföra sitt arbete och får mindre marginal till annat. Som våra mikropauser, som är så viktiga. Det räcker inte med våra vanliga raster, jobbar man så hårt så behöver man andrum. Det kommer vi få mindre av.

Förändringarna inleddes för ett par år sen för att rusta för framtida produktioner. Fabrikschefen tror precis tvärtom, att arbetsmiljön blir bättre.

– Ergonomi, materialpresentation, mindre stress. I det stora hela är jag övertygad att det är helt rätt för oss alla och för vår framtid, säger Johan Jinhage, fabrikchef på Volvo Lastvagnar i Tuve.

Dennis Olsson på Metall befarar att en den senare årens effektivisering kommer slå hårt mot montörerna.

– Färre kommer att orka jobba i produktionen, säger Dennis Olsson.

Jakob Hanberger
jakob.hanberger@sr.se