Arctic Sea-affären

Rysk marinexpert flyr efter uttalanden

Spekulationerna tilltar kring vad som hände med fartyget Arctic Sea i somras. Den ryske marinexperten Michail Voitenko som uttalat sig i både ryska och internationella medier har nu flytt från Ryssland efter att ha tagit emot hot.

Michail Voitenko är redaktör för den ryska webbsajten Sovfracht Maritime Bulletin och han har varit en av de flitigast citerade experterna i Arctic Sea-affären.

Nu har Voitenko flytt till Turkiet efter att i tisdags ha tagit emot hotfulla telefonsamtal som rekommenderade honom att hålla sig borta från Ryssland under de kommande tre-fyra månaderna.

Michail Voitenko säger till både tidningen Moscow Times och nyhetsbyrån AFP att han tar hoten på allvar och att han tog första möjliga plan från Moskva till Istanbul.

Michail Voitenko har på sin webbsajt i detalj dokumenterat alla turer kring fartyget Arctic Sea från det att det försvann i juli.

Så sent som i måndags uttalade sig Voitenko i en artikel i amerikanska Time Magazine som spekulerade i om Arctic Sea fraktade vapen till Mellanöstern och inte timmer till Algeriet som det var sagt.

Voitenko säger till Time att "bara utifrån fakta, utan antaganden, är det uppenbart att det här inte handlade om enbart piratverksamhet".

Men som det huvudsakliga skälet till de senaste hoten anger Michail Voitenko att det var han som på sin sajt slog larm om att Arctic Sea åter försvunnit från radarn i Atlanten i början av augusti.

Den ryske marinexperten Voitenko har ändå inte gått lika långt som EU:s rapportör om piratverksamhet, den estniske amiralen Tarmo Kouts.

Kouts sa i en intervju med Time Magazine att den mest troliga förklaringen är att Arctic Sea fraktade missiler till Mellanöstern, men att Israel på något sätt satte stopp för leveransen.

Ryska militära källor har med eftertryck dementerat de uppgifterna.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se