Sandvik sparar medan krisen pågår

Uppdaterad: 17:49
Verkstadsföretaget Sandvik går igenom sin tuffaste period hittills i bolagets 150-åriga historia. Ännu syns ingen ljusning, även om orderingången nu har planat ut på en låg nivå. Det sa Sandviks vd Lars Pettersson när bolaget träffade analytiker och investerare.

– i måste bli lönsamma på den här nivån där vi är i dag. Inte så lönsamma som vi kanske var under affärsklimatet 2007 och början på 2008, men vi måste ändå börja tjäna pengar på den här nivån. Det är också det som är bakgrunden till att vi drar ned våra kostnader, säger Lars Pettersson.

Ett hundratal analytiker och investerare hade tagit sig till Mossvägen 10 i Sandviken för att lyssna på presentationer av Sandviks chefer och sedan gå på den årliga kräftskivan. För kräftorna har man inte dragit in på, ännu i alla fall.

Men Sandvik är ett bolag som kapar kostnader just nu. Sex miljarder kronor ska sparas in i år, produktionen har dragits ner, lagren betas av - och sedan september i fjol har nästan 7 000 jobb försvunnit från bolaget. Fyradagarsvecka har införts bland annat i Sverige.

Årets andra kvartal slutade med en förlust på två miljarder kronor och först framåt slutet av året hoppas Sandvik-chefen Lars Pettersson på bättre resultat.

Så efter alla neddragningar och besparingar, är Sandvik verkligen redo när väl efterfrågan kommer tillbaka?

-- Det här är ju en väldigt viktig fråga och därför har vi varit noga med att inte dra ned på forskning och utveckling och vi har hela tiden i våra kostnadsbesparingsprogram gjort dem med baktanken och fokus på att vi ska kunna klara en uppgång - både snabb och långsam, om den kommer. För vi vet också att när marknaden kommer tillbaka så har vi möjlighet att flytta fram våra positioner, säger Lars Pettersson.

Sandvik består enkelt förklarat av tre delar, en som tillverkar avancerade verktyg, en som arbetar mot gruvindustrin och så en del som arbetar med specialmetaller. 

Och det är just metalldelen, som har flest anställda i Sverige. Krisen märks på att efterfrågan från gruv-, bil-, flyg- och elektronikindustrierna har minskat kraftigt. Men det finns ljusglimtar, för efterfrågan på medicinska implantat och verktyg ökar - som konstgjorda knän och höftleder i stål - och energisektorn, och speciellt kärnkraftsindustrin, växer kraftigast.

Nyligen beslöt bolagets styrelse om en stor investering här i Sandviken, för att kunna fyrdubbla produktionen av ånggeneratorrör till kärnkraftsindustrin.

– Det här är en högteknologisk produkt. Det finns bara ett fåtal tillverkare i världen som har kapacitet och kapabilitet att göra det här. Och man kan ju tycka vad man vill om kärnkraft, men jag tror att vi alla tycker att den ska vara säker i varje fall, så här är ju ett område där kunder definitivt aldrig kompromissar på kvalitén, säger Sandviks vd Lars Pettersson.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se