Örebro

Örebroarna får betala sanering

Det blir skattebetalarna i Örebro kommun som får stå för saneringskostnaderna när HSB ska bygga radhus i Örebro. I det gamla militärområdet vid Rynningeviken där husen ska byggas har bland annat arsenik, uran och barium hittats. Området måste saneras innan bygget kan fortsätta.

- Örebroporten tar på sig kostnaderna för marksanering, enligt avtalet mellan Örebroporten och HUS, säger Birgitta Gustavsson, fastighetschef på Örebroporten som sålt marken till HSB.

Det är byggbolaget Skanska som ska bygga 25 radhus åt HSB i det gamla militärområdet vid Rynningeviken i Örebro. Enligt planerna ska husen vara klara till våren men nu har man hittat höga halter av arsenik, uran och barium och området måste saneras.

Det är oklart hur mycket stort det förorenade området är och hur mycket saneringen kostar. Klart är att det kommunala bolaget Örebroporten står för kostnaderna, alltså kommuninvånarna.

HSB har köpt marken från Örebroporten för en summa av 52 miljoner kronor och området har tidigare undersökts, säger Birgitta Gustavsson.

Örebro kommun har i sin köpt marken från försvaret och Örebroporten har ännu inte bestämt sig om man kräver försvaret på saneringskostnaderna.

Karwan Tahir
karwan.tahir@sr.se