Om programmet

Naturmorgon är Sveriges Radios stora program om natur - natur i alla dess former och färger. Det kan handla om de senaste forskningsrönen om daggmaskens kärleksliv lika gärna som om hur det känns att ligga på en solvarm klippa och sticka tårna i vattnet. Njutning - fakta - upplevelse - allt det vill vi förmedla i vårt program.

Kanske lämpar sig radiomediet alldeles särskilt bra för att skildra natur? I alla fall har naturprogram funnits med sedan radions barndom. Äldre lyssnare minns säkert naturprofiler som Nils Linnman och Nils Dahlbeck, som fostrade generationer naturradiolyssnare.

Naturmorgon startade i sin nuvarande form i september 1990, och har sedan dess hörts varenda lördagsmorgon utan undantag. Vi firade 25 år hösten 2015 och gav då ut en jubileumsbok, Kråkguld. Huvudredaktionen finns i Växjö, med frilansande medarbetare över hela landet.

Det direktsända reportaget har hela tiden varit en av programmets grundstenar. Att ha en reporter på plats i naturen och berätta vad som händer i just det ögonblicket ger Naturmorgon en helt unik närvarokänsla och äkthet. Både den tidiga sändningstiden och naturen som mötesplats ger en särskild närhet, en sorts intimitet som präglar tonen i programmet.

Under åren har vi sänt från många hundra olika sjöar, öar, hav, fjäll, skogar, ängar, soptippar, och stränder i hela Sverige och ibland också utomlands. Sändningarna varierar mellan vanligaste vardagsnatur, trottoarblommor och talgoxar - och de allra finaste naturpärlorna, kända såväl som okända. Vi odlar spännvidden mellan den natur som vi alla snavar över och natur som får experterna i extas.

Att vara hejdlösa naturnjutare utesluter inte att Naturmorgon vilar på en fast naturvetenskaplig grund. Täta kontakter med forskarvärlden ska ge vår publik de senaste och viktigaste nyheterna på naturområdet. Vi speglar också samhällsdebatten om natur och naturvård.

Lyssnarkontakt är en viktig beståndsdel i Naturmorgon. Lyssnare som berättar om upplevelser, lyssnarfrågor som besvaras av experter. Några gånger om året samlar vi också Naturpanelen som svarar på lyssnarnas nyfikna frågor. Ständigt påminns vi också om den enorma kunskap som finns hos våra hundratusentals lyssnare.

Det är inte ovanligt att programledaren kastar ut en fråga i etern - och snart kommer initierade svar från olika delar av landet. På det viset är Naturmorgon ett nav där naturintresserade av alla slag sammanstrålar.

Programmet sänds lördag 6.10-7.55. Repris måndag 19.03 (förkortad version) & söndag 04.15.