Halmstad

Moderater gillade Andersberg

Hög polisnärvaro, ett proffsigt bemötande från polisens sida och att kunna bryta utanförskapet och arbetslöshet. Det är de viktigaste frågorna för att komma till rätta med brottslighet - särskilt bland ungdomar - i bostadsområden som Andersberg. Den slutsaten drar de moderata ledamöter i Riksdagens justitieutskott som idag besökt Halmstad och just Andersberg.

För Helena Bouveng från Vetlanda var intrycket efter en rundvandring på Andersberg avgjort positivt.

– Jag som inte känner till så mycket. När jag kommer in på Andersberg så kan jg inte annt än tänka "vilken fantastisk plats att bo på". Utifrån ser det väldigt fint ut med fantastiska grönområden. Jag pratade med fem unga tjejer ioch de kunde inte tänka sig att bo någon annan stans än just här, säger Helena Bouveng.

En område med goda möjligheter att bli riktigt bra. Men då krävs bland annat hög närvaro av poliser var en genomgående uppfattning hos de moderata justiteutskottledamöterna, som poängterade behovet av att hindra unga människor från att rekryteras till kriminella gäng.

Och Henrik von Sydow, själv från Halmstad, tycker att det ser bra ut på den punkten.

– Det kommer fler poliser till Halland. De används just till att visa en hög närvaro där problemen med ungdomsbrottsligheten finns. Det betyder mycket, säger Henrik von Sydow.

Behövs det hårdare tag på Andersberg?

– Jag tror att det är viktigt med tidiga och tydliga reaktioner mot ungdomsbrottslighet. Samhället får inte visa sig uppgivet eller accepterande, säger Henrik von Sydow.

Utöver klassiskt moderata uppfattningar om polismängd och starka nypor lyfte Henrik von Sydow fram arbetslöshetens påverkan.