Musik för alla

Norrbottensmusiken presenterar ett brett program för nästa år. Föreställningar för barn och skolor utgör cirka hälften av utbudet. Det blir storbandsjazz och en satsning på musikteater i Norrbottens bygdegårdar. Världsmusik bjuder tjejgruppen Tetra från Göteborg på och en helt nyskriven rockopera kommer från universitetsstudenter i Piteå.

Rigmor Flodmark är marknadsförare för Norrbottensmusiken:

- Det är svårt att peka ut någon särskild inriktning på musiken som vi ger 2010. Vi har ju två egna orkestrar Norrbotten Big Band och kammarensemblen Norrbotten NEO. Och så har vi en helt egen kammarorkester, så det är mycket olika karaktär på musiken.

 

- Mycket av det vi gör är riktat till skolor och jag vill säga att det blir stor variation där också, säger Rigmor Flodmark och nämner bland andra föreställningarna Sjung med Pettson och Land i sikte, en musikalisk thriller, och en berättelse med invandrade instrument och musik från hela världen som kallas: Genom elden - en musikberättelse om flickan som bakade.

Hon berättar att Norrbottensmusikens storband Norrbotten Big Band, och dess yngre motsvarighet Ayjo, ska göra en gemensam resa till Skottland, Edingburgh för att spela på en jazzfestival nästa år.

Ett kärt besök tycker Norrbottensmusiken att det ska bli när Bohuslän Big Band gästar Norrbotten med en konsert med titeln: Ella och Duke. Den framgångsrika danska jazzsångerskan Veronica Mortensen spelar och sjunger Ellas roll.

Men Norrbotten Big Band har många nya artistiska äventyr som väntar runt hörnet. I maj spelade de in en skiva i New York med jazzgiganter som Peter Erskine, Randy Brecker, George Garzone, David Liebman och Rufus Reid, alla stora solister på sina instrument. Samarbetet fortsätter med dem på olika sätt.

Under 2010 ska storbandet Norrbotten Big Band knyta ännu en solist av världsklass till sig. Då kommer Rudresh Mahanthappa, saxofonist och kompositör att spela med bandet i ett halvt år.

Jazzsångerskan Jeanette Lindström återvänder till Norrbotten Big Band under några veckor och för många är det en efterlängtad återkomst .

Inger Marklund SR Norrbotten