OSKARSHAMN

För många tjänstemän vid Scania

Fyradagarsveckan som Scania har infört för att klara konjunktursvackan har gjort att företagsledningen upptäckt att tjänstemännen kanske är för många. Det klarar av sina veckouppgifter på fyra dagar.

-Det är nog en viss överkapacitet där sa vd Leif Östling när han talade vid den stora leverantörsdagen i Södertälje på torsdagen.

Vad det kommer att betyda för de cirka 6 000-7 000 tjänstemännen i Sverige ville han inte precisera, mer än att det kan handla om omgrupperingar.

Scania har i krisens spår drabbats av ungefär en halverad efterfrågan och gjort sig av med runt 3 900 anställda och införde fyradagsrvecka i juni

Leif Östlings vision är att öka produktiviteten kraftigt. Inom en tioårsperiod tror han att Scanias personal kan tillverka 15 fordon per anställd vilket kan jämföras med 2,5 lastbil 1990.

Han sade också vid torsdagens möte att tecken finns att lastbilsmarknaden nått botten och uppgång kan skönjas.

Alla Scania-anställda i Sverige jobbar sedan början av juni bara fyra dagar med en lönesänkning på tio procent.

- Jag får höra att man hinner mer på fyra dagar än man förut ansåg sig behöva fem dagar för. Jag har alltid trott att det inom white collar (red tjänstemän) finns en viss överkapacitet inbyggd och det tycker jag mig se även hos oss, förklarade Leif Östling när han talade på den stora leverantörsdagen i Södertälje på torsdagen.

Även Östling jobbar kort vecka. -Jag tycker jag hinner med rätt bra. Överkapaciteten kanske gäller även vd, säger han till TT med ett snett leende.