Var Tom Cruise japan?

Valet i Japan blev som väntat en jordskredsseger för det oprövade Demokratiska partiet. Men när jag såg dess ledare på valvakan i partiets presshögkvarter såg de ut som de just förlorat. Japans blivande ledare Yukio Hatoyma verkade dyster och bekymrad. Hans kolleger, i sina mörka kostymer, såg ut som om de var på en begravning, inte som att de just vunnit makten i Japan efter 50 år med allt impopulärare LDP.

Inte heller ute i landet rapporterades några uppenbara gädjeyttringar. Inga Demokratiska anhängare badade i fontänerna eller tutade i sina bilar.

Kanske är det något med japanska kynnet. Eller så är alla - inklusive Demokratiska partiet själva - osäkra på om de ska kunna hantera Japans massiva problem, som en kolossal statsskuld och världens snabbast åldrande befolkning.

Få japaner verkar särskilt inspirerade eller upphetsade över tanken på Yukio Hatoyama som sin ledare. De verkar inte så mycket ha röstat för Demokratiska partiet som emot LDP. Nu väntar de på att se om den nya regeringen kommer att infria sina löften om barnbidrag, om att begränsa makten för Japans statsbyråkrater, om att få fart på ekonomin.

De har också fått en ny person att fascineras - eller förfäras - av: blivande premiärministerns hustru, före detta skådespelerskan Miyuki Hatoyama, som snabbt gjort sig känd för excentriska uttalanden. I japanska medier kallas hon ofta "E.T" eller "The Alien". I en bok förra året skrev hon att hon färdats i en rymdfarkost till Venus "Det var underbart vackert där, och så grönt". Hon har också deklarerat att hon kände Tom Cruise i ett tidigare liv, då även han var japan och att hon gärna vill spela in en film med honom nu.

Herr och fru Hatoyama träffades i Kalifornien på 1970-talet, när båda studerade där. Hatoyama kommer från en förmögen familj med många ledande politiker tidigare i släkten, som kallats för en japansk motsvarighet till amerikanska Kennedy-klanen. Han har stolt berättat om hur han erövrade den vackra Miyuki, trots att hon då redan var gift. De verkar fortfarande ha ett lyckligt äktenskap; Yukio säger att han helst av allt tillbringar kvällarna hemma i sin hustrus sällskap.