Sprängladdning i Uppsala

En sprängladdning upptäcktes på dörren till ett företag vid Kungsgatan i centrala Uppsala vid 08.37 på fredagsmorgonen. Vid halv ett kom bombteknikerna från Stockholm och de har nu tagit med sig sprängladdningen.

Den ska ha innehållit ett kilo sprängämne men ingen tändanordning, så den var ofarlig för allmänheten och avspärrningarna hävdes strax före klockan ett. På dörren fanns också en lapp med ett hot riktat mot en privatperson.

Laleh Maghonaki skulle in på ett möte i huset, men kunde inte komma in på grund av avspärrningen.

- Jag skulle på ett möte och jag blev faktistk väldigt orolig för jag känner tjejen som äger frisörsalongen och jag såg att hon var väldigt rädd där inne och vinkade, men då förstod jag att hon var okej, säger Laleh Naghonaki.

- Man blir lite orolig att terrorismen har kommit till Uppsala, säger Stig Nyström som passerade avspärrningnen. Bombhot är ju allvarliga saker.

Enligt polisen var det aldrig någon fara för allmänheten, utan avspärrningen av Kungsgatan var en rutinmässig säkerhetsåtgärd. Brandkår och ambulans hade också tillkallats för säkerhets skull.

– Om den hade exploderat skulle den orsakat omfattande skadegörelse, och med tanke på vilken trafik med människor det är här så hade flera blivit skadade, säger Christer Nordström, presstalesman på polisen.